Porto Gezilecek Yerler

Enteresan bir şehir Porto. İnsanın içini kıpır kıpır ettiren cinsten! Lizbon’un başkent ritminden daha uzak, daha az turistik, daha tarihi… Porto’nun İstanbul’a benzediği ile ilgili birçok gezi notu okusam da kendi gözlerimle görmek farklı bir deneyim oldu çünkü Porto, görmeye alışkın olduğum kuzey ve orta Avrupa şehirlerinden çok farklı. İnsanlar çok sıcak, çok samimi sanki bizden gibi. O snob haller Porto’lularda asla yok. 🙂 Akdeniz iklimi derseniz sıcacık. 🙂 Bilen bilir Kuzey Avrupa’nın yazı bile emanet gibi durur şehirlerde. Ama Porto’da o efil efil esen ılık rüzgar, tepede parlayan kavruk güneş tam bizim alışkın olduğumuz türden. 🙂 Yokuşları, tepeleri, köprüleri, renkli binaları, Duoro nehri, muhteşem okyanus manzarası, Gaia ve Ribeira bölgeleri, lezzetli hamur tatlıları, şarap mahzenleri, fado ve elbette FC Porto taraftarları! 🙂 Dümdüz ve düzenli bir yerleşim matematiği beklemeyin şehirden. Arnavut kaldırımlı dapdar sokaklarda kafanızı yukarı kaldırıp bakın, çarpık, sıvası dökülmüş renkli binalar, hatta balkondan balkona uzanan çamaşır ipleri göreceksiniz… Sokaklarda ise bakkallar, nalbur dükkanları…  Balat ve Tarlabaşı’na falan benziyor bazı yerler. 🙂 Porto’nun Braga ve Guimaraes’e yakın olması da süper! 🙂 Çok sevdim seni Porto!

Haydi gelin bu güzelliği beraber keşfedelim. Sen de ruhunu yollara bırak…​

Porto Gezilecek Yerler – En Sevdiklerim

1. Dom Luis Köprüsü ve Gaia

Dom Luis köprüsü Porto’nun Ribeira ve Gaia bölgelerini ayıran iki katlı muhteşem bir köprü. Altınızda Douro nehri, arkanızda Ribeira, önünüzde ise Gaia bölgesi!

porto-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

2. Estádio do Dragao Stadı

LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA!
FORÇA PORTO ALLEZ, FORÇA PORTO ALLEZ!
Bir dönem Jardel, Hulk, Carvalho, Villas-Boas gibi isimlerle yıldız fabrikası diye anılan FC Porto’nun yıldızı her ne kadar eskisi gibi parlamasa da muhakkak görülmeye değer bir stat. Nam-ı diğer ejderha stadının ismi bile korkutucu bence! Dışarıdan mimarisi çok modern ve farklı olan bu stadın, tribünleri de oldukça görkemli.

porto-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

3. Porto sokaklarında kaybol

Porto’nun İstanbul’a benzediği ile ilgili birçok gezi notu okusam da kendi gözlerimle görünce yine de şaşırdım çünkü Porto görmeye alışkın olduğum kuzey ve orta Avrupa şehirlerinden çok farklıydı.

porto-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

4. Porto Katedralleri

Porto katedrallerinin tarihleri ve mimarilerine hayran kalın.

porto-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

5. Braga

Porto gezi planımı yaparken aklıma ilk düşen rota Braga olmuştu. 🙂 Bom Jesus Monte muhteşem! Braga gezilecek yerler yazım için tıkla!

porto-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

6. Portekiz kahvelerini tadın

Porto’da kahve meselesi oldukça ucuz ve aşırı lezzetli. Benden söylemesi! “Peki Porto’da bu leziz kahveleri nerede içeriz Çiğdem?” dediğinizi duyar gibiyim. Açılın lütfen, ben bir kahve bağımlısıyım. 🙂 Size yol göstermek için buradayım.

porto-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Porto Gezilecek Yerler – Yapılacaklar

1. Livraria Lello Kitabevi

“Porto’ya gelmişim amaan kitapçı mı gezeceğim?” diyenleri kınıyorum! 🙂 Livrara Lello, dünyanın en güzel kitapçıları listesinde ilk 5’de! Bu yüzden de aşırı turistik. Önünde uzun kuyruklar olabiliyor giriş için. Giriş ücreti 4 eur. Atmosfer ve mimarisi öyle büyüleyici ki, zamanında Harry Potter’ın yazarı  J.K. Rowling’e kitabını yazması için ilham olmuş. Eklektik stili, Art Noveau tarzı, ünlü ressamların tabloları, meşhur edebiyatçıların büstleri ile hakikaten ilginç bir kitabevi burası. Porto’nun da simgelerinden biri. Livraria Lello’ya giderseniz o ikonik koyu kırmızı merdivenlerde poz vermeyi de unutmayın! 🙂 Görkemli tavanı da gözden kaçırmayın. Ulaşım kolay. Ribeira’dan gelecekseniz Dom Afonso Henriques üzerinden 10 dakika yürümeniz gerekecek.

2. Sao Bento İstasyonu

Ziyaret ettiğim şehirlerde tren kullanmayacak olsam bile mutlaka tren istasyonlarını gezerim. Hele ki Sao Bento gibi olanlarını! 🙂 Porto’ya gitmeden önce Sao Bento istasyonunun methini çok duymuştum. O yüzden kendimi şehre atar atmaz koşa koşa buraya geldim ve gözlerime inanamadım. Simetrik ve geometrik bir yapıya sahip istasyon binasının mimarisi harika! Duvarlarındaki seramik taşlarda çeşitli dini figürler ve semboller var. Bu taşlardaki her bir resim Porto tarihinden farklı bir detayı temsil ediyormuş. Gerçekten etkileyici. Bina içindeki eko da inanılmaz büyüleyici. Tarihe meraklı değilseniz bile sırf bu istasyonun atmosferi için içeri girin. Sao Bento, Porto’da tarihi bölgenin tam merkezinde olduğu için ulaşım çok kolay.

3. Duoro Nehrinde tekne turu yapın

Duoro nehrinin muhteşem manzarası ve Porto’nun ünlü 6 şehir köprüsünü yakından görmek istiyorsanız 50 dakika süren tekne turlarına katılın derim! Tekne turu kişi başı 15 eur. 4-12 yaş arasındaki çocuklşara yüzde 50 indirim uygulanıyor. Tekne turları gün içinde 10.00-19.00 arasında her saat başı düzenleniyor. Porto’ya ayak basar basmaz bir turizm ofisine uğrayın ve tekne kalkış noktaları ile ilgili bilgi alın.

4. Porto Kristal Saray Bahçelerini gezin

Porto’da en beğendiğim yeşil alanlar Kristal Saray Bahçelerindeydi. İçeride muhteşem Kristal Sarayı, Porto Romantizm Müzesi ile Porto Şarap Müzesi yer alıyor. 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo’yla birlikte büyük ün kazanan Romantik dönemin simgesel parklar ve bahçe örneklerini görebileceğiniz bu parkta Duoro nehri, Atlantik Okyanusu ve Porto Şehir manzarasına da doyabilirsiniz. Hakikaten içerisi çok sessiz, düzenli ve huzurlu. Özellikle benim gibi haziranın güneşli ve sıcak bir gününe denk gelirseniz ne ala! 🙂 Ribeira’ya yaklaşık 8 dakika uzaklıktaki Pr. D. Joao durağından 302 numaralı otobüse binin. 9 dakikalık bir yolculuktan sonra parkın dibindeki Palácio durağında ineceksiniz.

5. Miradouro da Vitoria’da Porto manzarasını izleyin

Eğer fotoğrafçılık tutkunuz var ise veya Porto’yu tepeden seyredip şehrin tadını çıkarmak istiyorsanız Miradouro da Vitoria doğru bir nokta! Tarihi Ribeira, Gaia, Duoro nehri ve Porto’nun o meşhur şarap mahzenleri, Dom Luis köprüsü, Palacio da Bolsa’nın büyük cam kubbesi, Porto Katedrali! Göreceğiniz manzara hakikaten nefes kesici bu tepeden. Porto’da şehri izleyebileceğiniz birçok tepe var ama benim favorim burası çünkü fazlaca turistik değil henüz. 🙂 Genelde Porto’lu gençler ve romantik aşıklar geliyor bu tepeye. Ribeira’dan Rua da Vitória caddesi üzerinden yürüyerek yaklaşık 10 dakikada bu tepeye ulaşabilirsiniz. Mutlu seyirler!

6. Porto Tramvay Müzesi

Porto tramvay müzesi Porto’nun en ünlü müzelerinden biri. Douro Nehri’nin yanındaki eski bir termoelektrik santraline kurulu. İçeride Porto tramvaylarının tarihine dair birçok detay var. Siz de benim gibi tren, tramvay gibi raylı araçlarla seyahate aşıksanız Porto’ya kadar gelmişken bu ünlü müzeyi gezmeden dönmeyin. İçeride tarihi elektrikli tramvaylar, bir zamanlar atlar tarafından çekilen römorklar , bir zamanlar bu tramvaylar için elektrik sağlamış olan elektrik santralinin ekipmanları bulunuyor. Müzeye giriş kişi başı 3 eur. Bu arada müzeye giriş biletiniz ile şehirde herhangi bir tramvayda ücretsiz seyahat edebilirsiniz. Porto katedraline yakın bir noktadaysanız Mouzinho Silveira durağından 500 numaralı otobüse binerek 8 dakikada Porto şarap müzesine ulaşabilirsiniz. Museu C. Eléctrico durağında ineceksiniz. Porto tramvay müzesine kadar gelmişken çok yakınındaki Porto şarap müzesini de gezin derim.

7. Porto Şarap Müzesi

Porto, şarabı ile oldukça ünlü bir şehir. Şarabın tarihini öğrenmek istiyorsanız Porto Şarap müzesini mutlaka gezin. Burası 18. yüzyıldan kalma eski bir depoya kurulmuş ve 2004 yılında hizmete açılmış. Müzede, şarabın nasıl yapıldığına, şarabın geçmiş tarihine ve günümüzdeki yerine dair birçok bilgi bulabilirsiniz. İçeride şarap üretimi ve nakliyesi ile ilgili antika parçalar da sergileniyor. Porto katedraline yakın bir noktadaysanız Mouzinho Silveira durağından 500 numaralı otobüse binerek 10 dakikada Porto şarap müzesine ulaşabilirsiniz. Museu Vinho Porto durağında ineceksiniz. Yürüyerek yaklaşık 23 dakika sürüyor. Giriş kişi başı 2,20 eur. Tramvay ve şarap müzelerini arka arkaya alın rotanızda çünkü birbirine epey yakınlar.

8. Bacalhau ve Pastel De Nata’nın tadını çıkarın

Portekiz lezzetlerine bayıldığımı söylemiş miydim? 🙂 Bacalhau favorim. Bacalhau, Portekiz halkının milyon çeşit yemeğini yaptığı bir balık çeşidi. Çiğ hali leş gibi kokuyor ama sizi yanıltmasın bu. 🙂 Piştiğinde ise lezzet muhteşemmmm. Pastal De Nata’da Portekiz’in en ünlü hamur tatlısı. Dışı milföy gibi çıtır çıtırrrrr.. İçinde ise enfes bir muhallebimsi bir krema var. Üzeri bizdeki kazandibi gibi epey yanık olanları bana göre makbul olanları! 🙂 Porto gezimde bu tatlı benim kurtarıcımdı. Proto sokaklarında kaybolurken ilk gördüğünüz fırına dalıp hooop mideye bir tane Pastel De Nata indiriyorsunuz, sizi epey tok tutuyor!  Aman kiloya dikkat! 🙂 Dar sokaklardaki en en turistik olmayan dükkanlarda satılanları favorim. Peki bu muhteşem tatlıların yanında leziz Porto kahvelerini denemek istemez misiniz? 🙂 Porto’da lezzetli kahvenin 5 adresi için tıklayın.

9. Guimarães’i keşfedin!

Ortaçağ havası olduğu gibi duruyor şehirde. Guimarães Kalesi, Bragança Dükleri Sarayı, Nossa Senhora da Oliveira Kilisesi, Santa Clara Kilisesi Guimarães’in en güzel yapıları.

10. Tarihi Bolhao Pazarını gezin

İşte geldik Porto’nun kapalı çarşısına! 🙂 Mercado do Bolhao, yani Bolhao pazarı Porto’nun en ikonik yerlerinden biri. Tarihi bir bina içine kurulmuş iki katlı bir pazar burası. Ben Avrupa şehirlerinde kurulan bu tip pazarları severim çünkü şehirlerin yerel lezzetlerini tatma imkanı bulurum buralarda. Bolhao’da da çeşit çeşit deniz ürünleri, meyve, sebze, et çeşitleri, atıştırmalıklar, hediyelik eşya dükkanları… Ne ararsanız var. Beni rahatsız eden tek şey içerideki koku olmuştu ama daha önce o kadar çok tecrübe ettim ki bunu. Bu tip kapalı alanlara kurulan pazarlarda yiyeceklerin kokuları birbirine karışıyor. Özellikle peynir, deniz ürünleri ve şarap kokusu… Ama lezzetler inanılmaz iyi benden söylemesi! Mutlu gezmeler! 🙂

11. Foz Kasabasını ziyaret edin

Porto’dan sadece 35 dakika uzaklıktaki bu sakin balıkçı kasabasını mutlaka ziyaret edin, büyüleneceksiniz! 🙂 Önce Campanha metro durağından yaklaşık 5 dakika uzaklıktaki Estación de san Benito istasyonuna gelmeniz gerekiyor. Buradan metro durağının hemen yanındaki Bento otobüs durağına geçerek 500 numaralı otobüse bineceksiniz. 15 dakika sonra Fluvial’dasınız. 5 dakika yürüyün ve işte Foz kasabasındasınız! 🙂 Porto’nun kalabalığı ve hareketliliğinden sonra Foz bana çok iyi gelmişti. Denizin tadını çıkarabileceğiniz birçok plaj var ama siz de benim gibi daha çok şehri keşfetmekle ilgiliyseniz, kıyı boyunca deniz kokusunu içinize çekmekle yetinip Foz’u keşfe çıkın. Serralves bahçelerini gezin, Foz yerel pazarında deniz ürünlerinin tadını çıkarın, Pedro Lemo’nun organik bahçesini ziyaret edin.

12. Casa da Musica

Casa da Musica, Porto’nun en büyük konser salonu. Şehrin de en sembol en ikonik yapılarından biri aynı zamanda. İngiltere ve Hollanda’daki yapıları ile ünlü Hollandalı Rem Koolhaas tarafından tasarlanmış. Konsere katılacak vaktiniz yoksa bile muhakkak bu binayıdış tasarımı için gezin. Çünkü eşine zor rastlanır nitelikte bir mimarisi var buranın. Porto’da Barok yapı görmekten içinize fenalık geldiyse modern Casa da Musica’ya hayran hayran bakmak ruhunuza iyi gelecek. 🙂

13. Soares dos Reis Ulusal Sanat Müzesi

Museu Nacional Soares dos Reis, yani Porto Ulusal Sanat Müzesi’nin tarihi taaa 1800’lere dayanıyor. Portekiz’deki ilk sanat müzesi burası. İçeride çok geniş bir yağlıboya ve heykel koleksiyonu var. Müze adını ünlü heykeltraş António Soares dos Reis’den almış bu arada. Müzenin başyapıtı da onun eseri “Desterrado”, yani sürgün isimli heykel! Ulusal müzeye giriş ücretli ama kesinlikle değer. Ücret kişi başı 5 eur. Her ayın ilk pazar günü ise herkese ücretsiz. Denk gelirseniz süper! 🙂

Porto’da Genel Giderler

Önerilen günlük Bütçe: 65 €

  • Konaklama: 40 €
  • Yeme İçme: 20 €
  • Ulaşım: 5 €

Hostel’de konakladığınızı, önerdiğim yeme içme önerilerimi uygulayıp, toplu taşıma ve tramvay kartı kullandığınızı varsayarak önerdiğim günlük bütçe konaklama dahil 65 eur. Bütçe tavsiyelerime uyarak bu rakamı aşağı çekebileceğiniz gibi, daha konforlu konaklama ve restoranda yeme içme gibi seçeneklerde günlük bütçenizin siz fark etmeden tavan yapabileceğini unutmayın.

Porto’da Konaklama

Porto’da tarihi simge yapılara çok yakın ve turistik bölgelerde konaklamak istiyorsanız, Ribeira ve Avenida Dos Aliados’u tavsiye ederim. Fiyatlar otellerin yıldız sayılarına göre değişmekle beraber otel konaklamalarında 90-250 eur civarında. Şehirlerin merkezlerinde konaklamak her zaman daha maliyetlidir bunu unutmayın. Merkezde gecelik 50-70 eur arasında kendinize ait bir apartman dairesi de kiralayabilirsiniz. Kendinize ait özel bir banyonuzun olduğu veya ortak banyolu hostellerde de gecelik 60-70 eur arasında odalar bulabilirsiniz. Bu tip hostellerde ücretsiz kahvaltı ve ücretsiz wi-fi oluyor. Santo Ildefonso ve Miragaia gibi merkezden biraz daha uzak bölgelerdeki hostellerde gecelik 35-40 eur’a da konaklayabilirsiniz.

Porto’da Yeme İçme 

Portekiz lezzetlerine bayıldığımı söylemişmiydim? 🙂 Bacalhau favorim. Bacalhau Portekiz halkının milyon çeşit yemeğini yaptığı bir balık çeşidi. Çiğ hali leş gibi kokuyor sizi yanıltmasın bu. 🙂 Piştiğinde ise lezzet muhteşemmmm. Pastal De Nata’da Portekiz’in en ünlü hamur tatlısı. Dışı milföy gibi çıtır çıtırrrrr.. İçinde ise enfes bir muhallebimsi bir krema var. Üzeri bizdeki kazandibi gibi epey yanık olanları bana göre makbul! 🙂 Porto gezimde bu tatlı benim kurtarıcımdı. Porto sokaklarında kaybolurken ilk gördüğüm fırına dalıp hooop mideye bir tane Pastel De Nata indiriyorsunuz, sizi epey tok tutuyor!  Fiyatlar makul. Nata’lar 1 eur civarında. Aman kiloya dikkat! 🙂 Dar sokaklardaki en en turistik olmayan dükkanlarda satılanları favorim. Ve elbette Portekiz kahvesi Galao… Espresso ve köpüklü sütten yapılan bir kahve çeşidi. İçmeden sönmeyin, zira çok leziz. 🙂 Kahve fiyatları 1-2 eur. Porto’da lezzetli kahvenin 5 adresi için tıklayın.

Porto’da Ulaşım

Porto’da şehir içi ulaşım metro, tramvay ve otobüsler ile oldukça kolay ve ucuz. Porto havaalanından şehir merkezine ulaşım için de birçok alternatif var ve zahmetli değil. Havaalanından taksi ile 30 eur’a merkeze ulaşmanız mümkün. Yolculuk 20 dakika sürüyor. Metro tercih ederseniz 2 eur, otobüs için de 1,80 eur ödemeniz gerekecek. Bu alternatifler ile yolculuk ise yaklaşık 40 dakika sürüyor. Porto’da 6 adet metro hattı bulunuyor. Şehir içindeki yolculuklarda tek yön bilet fiyatı 1,80 eur. Şehir içinde otobüs ile seyahat edecekseniz tek yön kişi başı 1,85 eur ödemelisiniz. Porto’nun toplu taşıma kartı Andante Kart alırsanız metro, otobüs, tramvay ve bazı bölgesel trenlerden sınırsız yararlanabiliyorsunuz. Tek yolculuk, 10 bilet veya 24 saat kullanım olarak yükleme yapabilirsiniz bu karta. Porto Kart satın alırsanız, havaalanından şehir merkezine, şehir içi ulaşımlarda toplu taşımayı ücretsiz kullanabilirsiniz. Detaylı Porto ulaşım rehberim için tıklayın.

Porto’da Bütçe İçin Faydalı İpuçları

1. Porto Kart satın alın: Porto’da birkaç gün konaklayacak, müze gezecek ve toplu taşımayı çok fazla kullanacaksanız Porto kart almanızı tavsiye ederim. Tek günlük ulaşım içermeyen sadece müzeleri ücretsiz gezebileceğiniz Pedestrian Kart da mevcut. Toplu taşıma için ise sınırsız kullanabileceğiniz Porto kartı satın alın. Bu kart ile havaalanı şehir merkezi arası ve şehir içi ulaşımlarda toplu taşımayı ücretsiz kullanabilir ve müzeleri ücretsiz gezebilirsiniz. Şehir ve tekne turlarında, şehrin bazı ikonik yapılarını ziyarette de bu kart girişlerde indirim sağlıyor. Bazı restoranlarda da indirimden Porto kartınız ile yararlanabilirsiniz. Fiyatlar ise şu şekilde;

  • Pedestrian Kart: 1 günlük 6 eur, 2 günlük 10 eur, 3 günlük 13 eur, 4 günlük 15 eur.
  • Porto Kart: 1 günlük 13 eur, 2 günlük 20 eur, 3 günlük 25 eur, 4 günlük 33 eur.

2. Andante Kart satın alın: Porto’nun toplu taşıma kartı olan Andante Kart alırsanız metro, otobüs, tramvay ve bazı bölgesel trenlerden sınırsız yararlanabiliyorsunuz. Tek yolculuk, 10 bilet veya 24 saat kullanım olarak yükleme yapabilirsiniz bu karta. Porto şehrinin bölgeleri Z2, Z3 ve Z4 olarak ayrılmış durumda dolayısıyla Andante Kart fiyatları da gideceğiniz bölgeye ve hatta göre değişiyor. Bu kartı havaalanı veya metro istasyonlarından temin edebilirsiniz.

  • Z2: Tek bilet 1,2 eur, 11 bilet 12 eur, 24 saatlik bilet ise 4,15 eur
  • Z3: Tek bilet 1,5 eur, 11 bilet 15 eur, 24 saatlik bilet ise 5,2 eur
  • Z4: Tek bilet 1,85 eur, 11 bilet 18,5 eur, 24 saatlik bilet ise 6,4 eur

3. Müzeleri ücretsiz günlerde ziyaret edin: Porto’da birçok müze pazar günleri veya ayın belirli tarihlerinde ücretsiz. Porto turizm ofislerinden ücretsiz bir harita temin ederek bu günleri öğrenebilirsiniz.

4. Porto sokaklarını yürüyerek gezin: Porto, yokuşları ve köprüleri ile ünlü. Dümdüz ve düzenli bir yerleşim matematiği beklemeyin. Arnavut kaldırımlı ve dapdar sokaklar… Kafanızı yukarı kaldırıp baktığınızda gördüğünüz şey ise çarpık, sıvası dökülmüş renkli binalar, hatta balkondan balkona uzanan çamaşır ipleri… Enteresan bir şehir Porto. İnsanın içini kıpır kıpır ettiren cinsten! Porto sokaklarını toplu taşıma kullanarak değil yürüyerek gezin. Hem bütçenizden tasarruf yapın hem de şehre aşık olun.

5. Restoran yerine sokak lezzetlerini keşfedin: Porto’da yeme içme diğer Avrupa ülkelerine göre biraz daha uygun fiyatlı olsa da restoranlarda kişi başı ortalama 60-70 eur ödersiniz. Porto yerel lezzetleri ile çok da ilgilenmiyorsanız sokak lezzetlerini tercih edin. Örneğin Porto Chips’de atıştırmalıklar ile kişi başı 6 eur’a doyabilir veya harika ve ucuz Porto tatlılarını Nata Lisboa’da veya Padaria Ribeiro Express’de yiyerek bir öğününüzü 3-4 eur’a halledebilirsiniz. 

6. Otel yerine hostel tercih edin: Ribeira ve Avenida Dos Aliados gibi Porto’nun turistik bölgeleri yerine Santo Ildefonso ve Miragaia gibi merkezden biraz daha uzak bölgelerdeki hostelleri tercih edin. Merkezi bölgelerdeki hostellerde gecelik 60-70 eur arasında, merkez dışındaki hostellerde ise gecelik 35-40 eur’a da konaklayabilirsiniz.

Yorum yapın