Vilnius Gezilecek Yerler

“Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya arasında bir tercih yap!” demeyin lütfen çünkü karar vermek hakikaten çok çok zor. 🙂 Vilnius’a Letonya Riga’dan otobüs ile 4 saat süren bir seyahatten sonra ulaştım. Neris nehrinin dibindeki  Litvanya’nın başkenti Vilnius’da kendimi yine kaybettim tahmin edersiniz ki. 🙂 Çünkü şehrin barok binaları, dar ortaçağ sokakları, gizli küçük meydanları, kuleleri, kaleleri, parkları, dini yapılarının muhteşem mimarileri ve şehrin o benzersiz atmosferi çok çok güzel ve tam benlik. Kuzey Avrupa şehirlerini orta Avrupa’dan ayıran en bariz özellikler bence bu hep anlattığım puslu, hüzünlü ve gotik havaları kesinlikle. Vilnius’da fiyatlar da epey ucuzdu bu arada. Şehri yazın ziyaret ettiğim için hava da gece saatlerine kadar aydınlıktı. Ruhumu Vilnius sokaklarında kaybetmem için epey uzun bir süreye sahiptim yani. 🙂 Vilnius’a kadar gelmişken Karay Türkleri’nin yaşadığı Trakai’yi ziyaret etmemek olmazdı tabi. 🙂 Vilnius’un batısında tepeler, ormanlar ve göller arasında minik ve sevimli bir kasaba Trakai. Bu kasabanın masalsı ve renkli evlerini, Galve gölünün manzarası ve sakinliğini, meşhur Trakai Şatosu’nun görkemini, kıbın böreğinin tadını hala unutamıyorum. 🙂 Vilnius eminim ki kışın da kar altında çok çok sevimlidir. O zaman yeniden görüşmek üzere Vilnius!

Haydi gelin bu güzelliği beraber keşfedelim. Sen de ruhunu yollara bırak…

Vilnius Gezilecek Yerler – En Sevdiklerim

1. Uzupis Cumhuriyeti

Şehrin en bohem bölgesi Uzupis kendi anayasası olan bir cumhuriyet! Çok ilginç bir bölge burası. Kendi marşına, anayasasına, başkanına ve piskoposuna sahip. “Herkes aylaklık yapma hakkına sahiptir, herkes mutlu olma hakkına sahiptir, kedi sahibini sevmek zorunda değildir.” gibi 41 maddeden oluşan ilginç bir anayasaları var! 🙂

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 05

2. Trakai

Karay Türkleri’nin yaşadığı Trakai, Vilnius’un batısında tepeler, ormanlar ve göller arasında minik ve sevimli bir kasaba. Bu kasabanın masalsı ve renkli evlerini, Galve gölünün manzarası ve sakinliğini, meşhur Trakai Şatosu’nun görkemini hala unutamıyorum. 🙂 Kıbınlar restoranda Kıbın böreği yemeden dönmeyin. Tanesi 2-3 eur.

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 06

3. Aziz Anne Kilisesi

Gotik dönemden kalma Aziz Anne Kilisesi’nin nefes kesici mimarisine bayıldım. Efsaneye göre, Napolyon Bonapart kilisenin güzelliğinden o kadar etkilenmiş ki, onu avucunun içinde Paris’e götürmek istemiş.

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 03

4. Vilnius Katedrali

Aziz Stanislav ve Aziz Vladislav, Vilnius’un muhteşem neoklasik katedrali! Sakın fotoğraflamadan dönmeyin. 🙂 1922’de bu yapı Papa Pius XI tarafından Bazilika unvanını almış.

vilnius katedrali gezilecek yerler listesi cigdem ceylan

5. Vilnius Old Town

Şehrin ortaçağ’dan kalma eski kent bölgesi burası! Vilnius katedrali, tarihi Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Vilnius Üniversitesi, Aziz Anne Kilisesi, eski Yahudi Gettosu, Belediye Meydanı, Şafak Kapısı, eski şehrin en güzel noktaları. 🙂

vilnius-ulasim-yeme-icme-konaklama-header-cigdem-ceylan

6. Vilnius kahvelerini keşfet

Kuzey Avrupa’nın kahvelerine bayılıyorum! Vilnius şehrinde de çok lezzetli kahveler hazırlıyorlar. Coffee1, StrangeLove, Caffeine Roasters, Crooked Nose & Coffee Stories, Elska Coffee favorilerim! 🙂

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 08

Vilnius Gezilecek Yerler – Yapılacaklar

1. Bernardine Bahçeleri

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 09

Vilnius’a dair hafızamda kalan en en güzel şeylerden biri Bernardine bahçeleri! 🙂 Doğayı ve yeşili çok seviyorum. Burası da Vilnius’un tam kalbinde, Gediminas Tepesi, Vilnelė Nehri ve Bernardine Manastırı arasında yer alan tam bir huzur noktası. İçeride çok sevdiğim bir botanik sergi, gölet, çeşmeler ve gül bahçeleri yer alıyor. Çok nadir ve kıymetli ağaç türleri de bu bahçede çok iyi korunuyor. Vilnius’taki en eski üç meşe ağacını mutlaka fotoğraflayın ve bu ağaçlara dokunun. Ağaç ve bitkilerin bize pozitif enerji verdiğine çok inanıyorum. 🙂 Bernardine, Vilnius katedralinden yürüyerek yaklaşık 10 dakikalık bir mesafede.

2. Literatai Sokağı

Literatai sokağı şehir merkezine aşırı yakın, sadece 5 dakika uzaklıkta ve çok enteresan bir yer… Sanatçılar sokağı olarak da geçiyor.

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 10

19. yüzyılın ikinci yarısında burada yaşayan bir şair Adam Mickiewicz onuruna Litvanya’lı sanatçılara adanmış bir sokak burası! Ressamlar ve diğer sanatçılar tarafından tasarlanan levhalar, metal, ahşap, cam gibi küçük nesneler Literatai sokağında bir duvarda sergileniyor. Bu arada bu bölge dar sokakları ve sevimli kafeleri ile de ünlü! 🙂

3. Pilies Caddesi

Pilies caddesi, Vilnius şehir merkezindeki en eski ve hareketli caddelerden bir tanesi. Bu cadde sokak müzisyenleri, restoranları ve kafeleri ile meşhur olmuş. Pilies sokoladine’de aşırı leziz bir sıcak çikolata içebilir veya Pilies Kepyklele’de Litvanya lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

4. Üç Haç Anıtı Tepesi

Hill of Three Crosses yani üç haç tepesine kadar çıkar mısınız bilemiyorum ama çıkarsanız sizi harika bir manzaranın beklediğine emin olun! 🙂 Vilnius’un birçok noktasından da görülebilen bu tepeye ulaşmak biraz meşakkatli tabi benden söylemesi. 🙂 Şehir merkezinden yürüyerek yaklaşık bir 25 dakika tırmanmanız gerekecek. Orman yollarından tepeye tırmanmak benim için çok çok keyifli bir deneyimdi.

5. Açık Mutfak Pazarı

Şehrin kalbindeki bu açık gıda pazarlarına bayılıyorum! 🙂 Open Kitchen Market de Vilnius’da yaz aylarında her cuma, Uzupis Cumhuriyeti yakınında şirin bir açık hava pazarında kurulan bir sokak gıda pazarı. Şehrin restoranları ve şefleri yaz döneminde muhteşem lezzetlerini bu pazarda ziyaretçileri ile buluşturuyor. Bence yemek yemenin en keyifli yanlarından biri de açık hava! 🙂 Farklı lezzetlerin sergilendiği tek bir lokasyonda farklı restoran ve kafelerden değişik lezzetler tadabilirsiniz. Bu arada pazara çok yakın bir noktada bir göl var, yemeğinizin tadını bu sakin göl kıyısında da çıkarabilirsiniz benden söylemesi! 🙂 Pazar şehir merkezine yürüyerek sadece 9 dakikalık mesafede.

6. Gediminas Kulesi

Şehir merkezinden Pilies istikametinden yürüyerek yaklaşık 20 dakikada ulaşılabilen bu kule muhteşem! Bir zamanlar görkemli bir görüntüye sahip bu kaleden geriye sadece bu kule kalmış.

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 11

Kule 1960 yılında bir müzeye dönüştürülmüş ve 1968’de Litvanya Ulusal Müzesi’nin ait bir bölüm olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. İçeride eski Vilnius dönemlerine ait savaş ekipmanları ve zırhlar sergileniyor. Bu arada bu kuleden izleyeceğiniz panoramik Vilnius manzarası gerçekten çok hoş. Kuleye giriş ücreti yetişkinler için 5 eur.

7. Şafak Kapıları

The Gates of Dawn, yani şehrin Şafak kapılarını muhakkak görün. Vilnius katedralinden Didžioji ve Aušros Vartų istikametinde ilerlerseniz yürüyerek sadece 8 dakikada ulaşabilirsiniz. Burası 1503-1522 yılları arasında inşa edilmiş olan sur duvarındaki ilk orijinal beş kapının hayatta kalan tek kapısı. Ortodoks ve Katoliklerin ibadet merkezi. Bu kapı halk için çok önemli, bu yüzden Şafak kapılarının şapelinde inançlı halkı kötülüklerden koruması için Meryem Ana resmi bulunuyor.

8. Sihirli Karo

Stebuklas Tile yani Sihirli karoyu sakın es geçip yürümeyin! 🙂 İpucu vereyim size haydi! 🙂 Katedral Meydanı’ndaki (Katedral ve çan kulesi arasındaki) kaldırım karolarından biri renkli harflerle Stebuklas yani mucize kelimesi ile dekore edilmiş. Dikkatli bakarsanız direk fark ediliyor zaten. Karoyu bulduğunuzda iki ayağınız ile tam üzerinde durun, gözünüzü kapayın ve üç kere kendi etrafınızda bir dilek tutarak dönün. Gözünüzü açtığınızda hala karonun içindeyseniz tuttuğunuz dilek gerçek oluyor! 🙂

9. Vilnius lezzetlerinin tadına bak

Litvanya’lılar ile sohbet ettiğimde öğrendim ki tarih boyunca Litvanya yemek gelenekleri birçok yabancı kültür ve mutfağın etkisinde kalmış, ama yıllar içinde özgünleşerek muhteşem lezzetler yaratmış. En sevdiklerim borş çorbaları, Dumplings adını verdikleri ve mantıya çok benzeyen bir hamur yemeği, ekşi krema ile hazırlanmış Ringa balığı ve tabi ki o meşhur ve aşırı lezzetli peynir tabakları oldu! Evet tüm saydığım lezzetler bir kenara, peynirler bir kenara! 🙂 Peynir alışverişi için Gedimino caddesi üzerindeki Say Cheese isimli dükkanı tavsiye ederim.

10. Litvanya Ulusal Müzesi

Litvanya Ulusal Müzesi, Litvanya kültürünü yakından öğrenmek isteyenler için en doğru adres. Tarihi 1855’lere kadar dayanıyor. Giriş yetişkinler için 3 eur, çocuklar için ise 1,5 eur. Bu arada müzenin kapalı avlusunda Gediminas Tepesi’ne tırmanan bir füniküler var. Gidiş dönüş yolculuk 2 eur. Ama son ziyaretimde bu füniküler servis dışı idi, bilginize. Yürüyerek de tırmanmak yorucu değil benden söylemesi. Gitmişken bence muhteşem Gediminas kalesini de görmekte fayda var. 🙂 Mutlu gezmeler! Müze, şehir merkezinden yürüyerek 15 dakika, Bernardine bahçelerinden ise 5 dakikalık mesafede.

11. Vilnius Üniversitesi

Orta Avrupa’daki en eski üniversitelerden biri olan Vilnius Üniversitesi’nin tarihi binaları muhteşem. Geçmişe dönebilsem kesinlikle bu üniversitede eğitim görmek isterdim. Çünkü kampüs binalarının hepsi gotik, barok ve klasik mimari tarzlarına sahip! Ana binanın ortaçağ dış cephesi beni hergün çook eski tarihlere sürüklerdi. Böyle bir atmosferde eğitim görmek aşırı keyifli olurdu, tabi o okul biter miydi? O da ayrı bir soru işareti. 🙂 1570 yılında inşa edilen ana kütüphanede Litvanya’da basılmış ilk kitabın iki kopyasından birini bulunuyor. Martynas Mažvydas tarafından 1547’de yazılan “The Simple Words of Catchecism”

12. Frank Zappa Anıtı

vilnius gezilecek yerler cigdem ceylan 12

Vilnius Katedral meydanından 13 dakikalık bir yürüyüş ile Frank Zappa anıtına ulaşabiliyorsunuz. Bu anıt, ünlü Amerikalı besteci, gitarist ve şarkıcı Frank Zappa‘ya adanmış. Modern müziğin babası olarak gösterilen müzisyenin heykeli yanında bir fotoğraf çektirmek eğer bir Zappa’cı iseniz hoş bir hatıra olarak kalabilir size. Değilseniz bile sanatçının hayat hikayesini okumanızı tavsiye ederim zira epey ilginç!

Vilnius’de Genel Giderler

Önerilen günlük Bütçe: 55 €

  • Konaklama: 30 €
  • Yeme İçme: 20 €
  • Ulaşım: 5 €

Hostel’de konakladığınızı, önerdiğim yeme içme önerilerimi uygulayıp, toplu taşıma kullandığınızı varsayarak önerdiğim günlük bütçedir. Bütçe tavsiyelerime uyarak bu rakamı aşağı çekebileceğiniz gibi, daha konforlu konaklama ve restoranda yeme içme gibi seçeneklerde günlük bütçenizin siz fark etmeden tavan yapabileceğini unutmayın.

Vilnius’de Konaklama

Hostelde konaklamak otel maliyetinin bazen çok altında olabiliyor. Vilnius’da old town şehir merkezinde gecelik yaklaşık 20-40 eur arasında, kendinize ait veya ortak bir banyonuzun olduğu hostel odalarında konaklayabilirsiniz ki bu fiyatlar Avrupa standartlarına ve size özel bir odaya göre gayet uygun. Merkezi bölgede otel fiyatları da aslında çok yüksek değil. Bütçenize göre gecelik 50-100 eur arasında odalar bulabilirsiniz. Ben tam şehrin eski tarihi meydanında Senatoriari isimli 3 yıldızlı ve sevimli bir otelde konaklamıştım. Kocaman bir yatak odası, kendime ait özel bir banyo ve ekstra bir dinlenme odasının bulunduğu bir konaklamaya gecelik 68 eur ödemiştim. Gayet uygun!

Vilnius’de Yeme İçme

Vilnius’de yeme içme fiyatları çok yüksek değil. Ben gittiğim şehirlerde her zaman yerel restoran ve yerel lezzetleri tercih ederim. Bu şehirde en sevdiklerim borş çorbaları, Dumplings adını verdikleri ve mantıya çok benzeyen bir hamur yemeği, ekşi krema ile hazırlanmış Ringa balığı oldmuştu! Gerçekten bu lezzetler efsane. Būsı Trečıas, Laımos Smuklė, Marcelıukės Klėtıs, Senojı Trobelė ve Stıklıų Aludė size önerebileceğim yerel restoranlar. Öğünlerinizi şehirde kurulan açık hava pazarlarında da yiyebilirsiniz. Hem ucuz hem çok farklı yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz buralarda. Vilnius’de Aukštaičių üzerindeki açık gıda pazarı Open Kitchen Market ve Pylimo’da kurulan Halle gıda pazarı iyi alternatifler. Peki yeme içmeye günlük ne kadar ayırmalısınız? Önerdiğim seçenekleri tercih ederseniz yaklaşık 15-20 eur.

Vilnius’de Ulaşım

Vilnius şehir içi ulaşım açısından oldukça ucuz bir şehir. Şehirde troleybüs ve otobüsler 05.00-24.00 arası sefer yaparlar. Otobüs tarifeleri için internet sitesini ziyaret edin derim. İhtiyacınıza göre de bilet seçeneği epey çok. Fiyatlar da süreye göre değişiyor. 30 dakika geçerli bilet: 0,65 eur, 60 dakika geçerli bilet: 0,9 eur, 24 saat geçerli bilet: 5 eur, 72 saat geçerli bilet: 8 eur, 10 gün geçerli bilet: 15 eur. Bu süreler içinde biletlerinizi sınırsız olarak toplu taşımalarda kullanabiliyorsunuz. Biletlerinizi otobüs sürücülerinden alırsanız biraz daha pahalıya geliyor. Durak yakınlarındaki büfelerden satın alın. Şehirde birden fazla gün geçirecek ve tam bir turist gibi takılacaksanız Vilnius Pass kart alın. Bu kart ile şehir içinde toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilirsiniz. Kartın fiyat ve kullanım detayları için aşağıda faydalı ipuçları bölümündeki maddeyi detaylı okuyun bence. 🙂

Vilnius’de Bütçe İçin Faydalı İpuçları

1. Vilnius Pass Kart satın al: Şehirde birden fazla gün geçirecek ve tam bir turist gibi takılacaksanız Vilnius Pass kart alın. Bu kart ile şehir içinde toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilir, müzeleri ücretsiz olarak ziyaret edebilir, yürüyüş ve otobüs turlarına ücretsiz katılabilirsiniz. Ayrıca bisiklet kiralama, restoran, kafelerde, hediyelik eşya dükkanlarında bu kart size indirim de sağlar. Kartın kullanım detaylarını öğrenmek ve online satın almak için resmi sitesini inceleyin. 

Vilnius Pass kart fiyatları şöyle; satın alırken koşullara dikkat edin lütfen! 🙂

  • 24 saat geçerli ama toplu taşıma kullanımı içermeyen kart: 19,99 eur
  • 48 saat geçerli ama toplu taşıma kullanımı içermeyen kart: 26,99 eur
  • 72 saat geçerli ama toplu taşıma kullanımı içermeyen kart: 34,99 eur
  • 72 saat geçerli ve sınırsız toplu taşıma kullanımı içeren kart: 39,99 eur

2. Peki Vilnius Pass Kartı nereden satın alabilirsiniz?

Vilnius Turizm Ofisleri

  • Pilies St. 2
  • Didžioji St. 31 (Şehir Meydanı)
  • Rodūnios kelias 2 (Vilnius Havaalanı, geliş katı)

Online

3. Yeme içme porsiyonları: Özellikle yerel restoranlardaki yemek porsiyonları epey büyük, bu nedenle iki kişiyseniz her şeyden tek porsiyon sipariş etmek bütçenize katkı sağlayacaktır.

4. Vilnius’da bahşiş meselesi: Yerel kafe ve restoranlarda bahşiş bırakmanız beklenir ancak tabi bu tutar size bağlı. Cimrilik yapmayın derim. 🙂 Turistler genelde hesabın %5-10’u kadar bahşiş bırakıyormuş bu şehirde. Ama garsonların çoğu da bu tutarın çok daha altına da mutsuz olmazlarmış. Bahşiş bahşiştir öyle değil mi? Tutar bütçenize göre size kalmış. 🙂

5. Hostelde konakla: Hostelde konaklamak otel maliyetinin bazen çok altında olabiliyor. Vilnius’da Old Town şehir merkezinde gecelik yaklaşık 20-40 eur arasında değişen fiyatlarda, kendinize ait veya ortak bir banyonuzun olduğu hostel odalarında konaklayabilirsiniz ki bu fiyatlar Avrupa standartlarına ve özel bir odaya göre gayet uygun.

6. Otobüs biletlerini büfelerden satın al: Vilnius’de toplu taşıma kullanacaksanız otobüs iyi bir tercih. 1 saatlik bir biletin fiyatı 0,90 eur, 24 saat geçerli biletlerin fiyatı da 5 eur. Çoklu biletleri geçerlilik tarihi içinde sınırsız kullanabiliyorsunuz. Ama bu fiyatlar biletleri durakların yakınındaki büfelerden alırsanız geçerli. Biletinizi otobüs şoföründen satın aldığınızda bir miktar daha fazla para ödersiniz.

7. Hales market veya Open Kitchen marketten yemek ye ucuza gelsin: Vilnius diğer Avrupa şehirlerine kıyasla oldukça ucuz bir şehir. Yeme içme de öyle. Ama neden bunu daha da ucuza getirmeyesiniz? 🙂 Öğünlerinizi şehirde kurulan açık hava pazarlarında yemeye gayret edin. Hem ucuz hem çok farklı yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz buralarda. Vilnius’de Aukštaičių üzerindeki açık gıda pazarı ve Pylimo’da kurulan Halle gıda pazarı iyi alternatifler.

Yorum yapın