Seni Uzman Bir Gezgin Yapacak 41 İpucu

Gezgin doğulmaz gezgin olunur. Bu sadece seyahat deneyimleri ile elde edilen bir şeydir.

İlk gezmeye başladığın zamanlarda birçok seyahat hatası yaparsın. Seyahat bilinci, seyahatlerinde yaptığın sayısız küçük ve büyük hatalardan doğan bir bilinçtir. Seyahat ettikçe farkına bile varmadan bir gün, seyahat için evden çıktığın andan dönüp tekrar eve girene kadar hiçbir sorun yaşamamaya, akıcı bir biçimde seyahat etmeye ve gittiğin şehirlerdeki yeni kültürlerle bütünleşmeye başlarsın.

Ben süreci kısaltmak ve yaptığım hatalardan yola çıkarak edindiğim deneyimleri paylaşmak için böyle bir rehber hazırlamaya karar verdim. Bu ipuçlarını son yeni sekiz yılda öğrendim.

Bu ipuçları, seyahat ederken paradan tasarruf etmeni, zamanı daha iyi yönetmeni, daha çok yola çıkmanı, yerlilerle tanışmanı ve kısaca daha iyi bir gezgin olmanı sağlayacak.

İşte seni uzman bir gezgin yapacak 41 ipucu:

İçindekiler

1. Küçük fakat kullanışlı bir sırt çantası satın al.

Ben 40 litrelik bir sırt çantası kullanıyorum. Genelde sadece hafta sonu kısa süreli seyahatlere gittiğim için bu bana yeterli geliyor. Ayrıca yer sıkıntının olması daha az eşya taşımana ve gereksiz eşyaları kıyafetleri almamana neden oluyor. Böylece giderek bu işte pratikleşiyorsun ve her seyahatte tam olarak ihtiyacın olan eşyaları yanına almayı öğreniyorsun. Sadece hafta sonu için bir yere gittiysem Pazar günleri otelden erkenden check-out yaparım ve bir daha ötele dönmem. Sırtımda çantayla şehri keşfederim. Küçük çanta bu yönüyle de oldukça kullanışlı oluyor.

1,5 günlük Amsterdam ve Rotterdam gezim için yaptığım bavul hazırlığı videomu izleyebilirsin.

2. Yanına fazladan bir banka veya kredi kartı al.

Yanında mutlaka limiti olan bir kredi kartı bulundur. Birden fazla bulundurmanda fayda var. Biri kaybolabilir çalınabilir, bu durumda yedeği işini çok görecek benden söylemesi. Bu neden mi önemli? Bazı ülkelerde tren bileti otomatları, locker room gibi yerler sadece kredi kartı ile ödeme alıyor olabilir. Benim başıma böyle bir olay Kopenhag’da gelmişti. Şöyle söyleyeyim, gezi planım 1 günlüğüne Kopenhag ve Malmö’yü gezip oradan Brüksel’e geçmekti fakat sırf yanımda kredi kartı yok diye hem Malmö’yü sırtımda koca bir çantayla gezmek zorunda kalmıştım hem de Malmö’den dönüşte bilet alamadığım için trene kaçak binmek zorunda kalmıştım. Ayrıca kaybettiğim zamandan dolayı Kopenhag’ı gezemeden Brüksel uçağına zor yetişmiştim. Bu maceramın detaylarını bu yazımda anlattım. 🙂 Malmö Gezilecek Yerler

Ayrıca seyahatlerimde başımdan geçen bazı komik anları bu videomda anlattım. 🙂

3. Acil durumlar için fazladan nakit taşı.

Çünkü acil durumlar olabilir. Acil bir şey olması durumunda genellikle acil nakit olarak yaklaşık 200 euro tutmaya çalışırım!

4. Harita kullanmayı öğren ve kullanmaktan korkma.

Turist gibi görünmekten çekinme. Bu gerçekten kaybolmak veya yanlış adrese gitmek kadar kötü değildir. Harita kullanmayı da öğren. Tamam Google maps var, fakat bazen öyle anlar olur ki çok ihtiyacın olabilir. Şarjın bitebilir, internet paketin bitebilir. Telefonunuz çalınmış ya da kaybolmuş olabilir. İşte o zaman neden harita kullanmayı öğren dediğimi anlarsın. Ben otele check-in yaparken mutlaka şehrin haritasını da isterim, otelin yerini işaretlerim ve hep yanımda taşırım.

5. Şehri yürüyerek ve harita olmadan da keşfet.

Ben gideceğim yeri önceden çalışanlardanım. Hatta gideceğim her noktayı Google maps ile işaretler ve ona göre rota oluştururum. Fakat mutlaka kendime haritasız şehri dolaşmak için zaman ayırırım. Böylece daha önce başka bloglarda okumadığım yeni yerle keşfedebilirim. Amsterdam’da yürüyerek kanal turu yazıma göz atabilirsin.

6. Şehrin turizm ofisini ziyaret et.

Bu her yerde bulabileceğin bir ipucu değildir en baştan söyleyeyim. Gezmeye ilk başladığım zamanlarda bu alışkanlığım yoktu. Fakat zaman geçtikçe bunun ne kadar gerekli ve faydalı olduğunu anladım. Turizm ofisleri genelde şehrin en turistik yerlerinde bulunuyorlar. Çekinme içeri gir ve hiç sorun yoksa bile ben şehre ilk defa geldim vaktim de az. Şehri keşfetmem için bana ne önerirsiniz diye sor. Turizm ofislerindeki görevliler şehirle ilgili her şeyi en güncel haliyle biliyorlar. Gerçekten işlerini severek yapıyorlar ve o şehri keşfetmen için çok güzel ve güncel bilgiler veriyorlar. Ücretsiz aktiviteler, o an şehirde olan özel bir etkinlik veya kutlama vb. Ayrıca içeride bulunan duyuru panolarına göz gezdir, inan o anda bilmediğin veya ilgini çeken çok şey öğreneceksin ve son olarak ücretsiz daha detaylı bir harita da alabilirsin.

7. Para çantası taşıma.

Şunu unutmayalım. Hangi şehirde olursak olalım, isterse dünyanın en güvenli ülkesi olsun hırsızlık denen bir olgu vardır. Hırsızlar en çok bu tiplere yönelir. Küçük bir çantası vardır ve paralarını içinde saklıyordur. Gel beni soy. 🙂 Ve bir tavsiye daha, paralarınızı farklı yerlerde taşıyın. Bir kısmı çalınsa bile diğeri ile idare edebilirsiniz.

8. Seyahatlerinde yanına sadece ihtiyacın kadar nakit al.

Ben seyahatlerimde gün gün ne kadar harcayacağımı önceden planlarım ve tam ihtiyacım olan miktarı alırım ve bu plana kesinlikle uyarım. Bu disiplin hem düşük bütçeli seyahatlerde daha çok yer gezmenizi sağlıyor hem de bütçeyi koruyor. Amacımız neydi? Az zamanda az parayla daha çok yer gezmek. 🙂

9. Daima bir kilit taşı.

Özellikle hostellerde konaklıyorsan eşyalarını kilitlemen gerekebilir. Bu durumlarda kendi kilidini kullan. Ve sakın tek bir anahtar kullanma. Kaybettiğinde mahvolursun. 🙂

10. Pasaportunuzun ve önemli belgelerinin kopyalarını al.

Pasaport ve önemli belgelerin çıktılarını çantanın bir köşesine koy. Dijital olarak da kendine email ile gönder. Unutma bunlara belki hiçbir zaman ihtiyacın olmayacak ama bir kere olduğunda bu ipucu için dua edersin.

11. Hostel personelinden bilgi iste.

Hostelde konaklıyorsan hostel personelinden bilgi iste. Çünkü sürekli düşük bütçeli seyahat eden gezginlerin işine yarayacak çok fazla bilgiye sahiplerdir ve ilgilenmeyi severler. Ucuz yemekler, turistik mekanlar, ücretsiz etkinlikler gibi tüm bilgileri alabilirsin.

12. Gideceğin yerin ana dilinde temel ifadeleri öğren.

Bunu en çok Ukrayna’da yaşadım. Yes/No yu bilmiyorlar ve bu yüzden iletişimde çok geriliyorlar. En azından merhaba, teşekkür ederim gibi temel kelimeleri öğren. Yerel halk bunu takdir edecek ve etkileşimlerini kolaylaştıracak. Ukrayna’yı merak ediyorsan Ukrayna vize rehberi yazımı inceleyebilirsin.

13. Gideceğin yerin tarihini oku.

Gideceğin yerin tarihini okumak şehri bambaşka bir açıdan tanımana yardımcı oluyor. Gördüğünüz yapıları daha anlamlı inceliyorsun ve bu büyük keyif veriyor.

14. Starbucks, McDonald’s, Burger King gibi yerlere girmekten çekinme.

Tanıdık bir mekan her zaman rahatlatır. Bazen dinlemek, ferahlamak veya ısınmak, wi-fi kullanmak veya tuvalet ihtiyacın için buraları rahatlıkla kullanabilirsin. Çoğu yerde bu imkanlar ücretsizdir.

15. Her zaman direkt uçuş arama.

Uçuş rezervasyonu yaparken, bazen son varış nokta yakın havalimanlarına uçmak ve ardından gitmen gereken yere bir tren veya otobüsle gitmek daha ucuzdur. Uçuşun için bilet alırken direkt yolun her zaman en ucuz rota olmadığını bil.

Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin 11 Altın Kural yazım için tıkla!

16. Pasaport kontrol sırası, check-in sırası gibi sıralarda her zaman iş seyahatinde olanların arkasında sıraya gir.

İş seyahatinde olanlar genellikle aceleleri vardır. Hızlı hareket ederler, fazla eşyaları yoktur ve gittikleri yere aşinadırlar. Sıra çabucak sana gelecektir.

17. Asla ailelerin arkasında sıraya girme.

Özellikle çok çocuklu ailelerin arkasına sıraya girme. Bu onların suçu değil, çok eşyaları vardır ve o sıra bitmek bilmez, sana çok zaman kaybettirir.

18. Otele giriş yaptığında, upgrade istemekten çekinme.

Check-in sırasında upgrade konusunda çok fazla esnekliğe sahipler. Güzel bir iletişimle birlikte sormaktan çekinme. Otel dolu değilse bunu çoğu zaman yaparlar.

Ucuz konaklama bulmanın püf noktalarını öğrenmek istiyorsan tıkla!

19. Öğle yemeği saatleri tarihi yerleri ziyaret etmek için en iyi zamandır.

Özellikle önünde uzun kuyruklar olan tarihi yerler, müze gibi mekanları gezmek için öğle yemeği saatlerini tercih et. Sıra nispeten az olacaktır. Bunun nedeni büyük tur otobüsleri, tur kafileleri çoğu gezgin o saatlerde öğle yemeğinde olacak. 🙂

20. Turistik bir bölgede veya turistik bir yerin yakınında asla yemek yeme.

Bir restoran ne kadar turistik yere yakınsa o kadar turistastır. 🙂 Yani hem kalitesi düşük hem de pahalı. Birkaç cadde ileriye gidip daha lezzetli ve ucuz yer bulabilirsin.

Ayrıca, menünün 6 dilde olduğu hiçbir yerde yemek yeme! Bu, restoranın sadece turistler için olduğu anlamına gelir!

21. Sürekli restoranda yemek yeme.

Gittiğin şehrin yerel marketlerini öğrenin. Çoğu markette sıcak yemek de bulunur ve çok daha ucuzdur. Emin ol bu yolla çok fazla tasarruf edersin.

22. Temel bir ilk yardım seti taşı.

Bazen küçük bir kesik bile tüm konforunu kaçırır. Şehri gezerken konfor çok önemli. Keyfinizi hiçbir şeyin kaçırmasına ve konforunu düşürmesine izin verme. Ben genelde yara bandı, ağrı kesici, antibakteriyel krem gibi temel ihtiyaçlar alıyorum.

23. En iyi fiyat için en az 2-3 ay önceden uçuş rezervasyonu yap.

Bu konu hakkında detaylı bir yazım var fakat planlı olmak düşük bütçeli seyahatin temelidir. Planlarını önceden yap ve en düşük fiyata uç.

24. Hostellerde konakla.

Ucuzdurlar, farklı etkinlikleri vardır, eğlencelidir, farklı birçok insanla tanışırsın.

25. Yabancılara açık ol ama her zaman tetikte ol.

Yabancılarla iletişim kurmaktan çekinme. Bazen hiç ummadığın bir yerde çok güzel anılar biriktirebilirsin. Fakat her ihtimale karşı da gardın hep yüksekte olsun.

26. Sokak lezzetlerini tat.

Sokak yemeklerini atlarsanız, şehrin kültürünü de kaçırırsın. Özellikle yerellerin de yediği sokak lezzetlerini keşfet.

27. Taksi kullanma.

Uber var, taksiye ne gerek! Mecbur kalırsan da önceden pazarlık yap.

28. Ücretsiz yürüyüş turlarına katıl.

Seyahat ederken yürüyüş turlarına katılmayı seviyorum. Özellikle turist sever şehirlerde bu etkinlikler olur. Gittiğin şehirde bu etkinlik varsa kaçırmay. Güzel zaman geçirirsin, rehbere sorular sorarsın ve nerede olduğun hakkında çok şey öğrenirsin!

29. Şehir kartı al.

Kısa bir süre içinde çok sayıda müze ve diğer turistik yerleri ziyaret edeceksen, bir şehir kartı alman sana hem zaman hem de para kazandıracak. Ayrıca çoğu kart ücretsiz toplu taşıma da sağlıyor!

30. Çanta ve kıyafetlerinin fotoğraflarını çek.

Çantan kaybolursa, bu çantanın daha kolay tespit edilmesine yardımcı olacak ve seyahat sigortanın sana geri ödeme yapma sürecini hızlandıracaktır.

31. İyi ayakkabılar al.

Siz de benim gibi gittiğin yeri yürüyerek gezenlerdensen mutlaka kaliteli ve yürüyüşe uygun bir ayakkabı al.

32. İndirimli seyahat için puan ve mil kullan.

Seyahat korsanlığı sanatını öğren ve günlük harcamalarından puan ve mil topla, böylece ücretsiz veya indirimli uçuşlar elde edebilirin! Bu seyahat maliyetlerini düşürmek için süper bir yöntem!

33. Pazarlık yapmaktan çekinme!

Pazarlık sadece bizde adet değil, unutma. Hemen her yerde pazarlık yapabilirsin. 🙂

34. Seyahat sigortası yaptır.

Seyahat sigortası, sahip olduğun ve asla kullanmak istemediğin en önemli şeydir. Çok ucuzdur fakat bir şeyler ters giderse en büyük garantindir. Seyahat için günde sadece birkaç euroya alabileceğin en iyi yatırımlardan biridir. Gerekli olursa hayatını ve cebinizi kurtaracak.

35. Sabırlı ol!

Aceleye gerek yok. Zamanı gelince gideceğin yere varacaksın. Seyahat, gideceğiniz yere vardığında başlamıyor. Seyahat, evden çıktığında başlar. Seyahat varış noktanla değil tüm yolculuğunla ilgilidir.

36. Saygılı ol!

Yerel halk sana yardım etmeye isteklidir, ancak muhtemelen bir dil engeli vardır, bu yüzden bir şeyler yolunda gitmediğinde sakin ol. Eğer yapmazsan, sonunda pislik bir turist gibi görünürsün.

37. Ucuzcu değil tutumlu ol.

Fırsatları araştır ve paranı boşa harcama, ancak harika deneyimleri de kaçırma. Para harcamamak için bazen yürü fakat vaktini de ona göre ayarlayı. Vakit nakittir. İkisini de akıllıca harca.

38. Daima ekstra bir powerbank bulundur.

Piller biter fakat modun bitmemeli.

39. İnsanlarla fotoğraf çektir.

Etkileşimde bulunduğun ve o anda sana keyif veren insanlarla fotoğraf çektir. Bu bir bilet görevlisi de olabilir veya yol tarifi sorduğunuz bir yerel de olabilir. Bundan yıllar sonra, o fotoğraflara bakarak o anlara geri dönecek ve yüzünde bir gülümseme olacak.

40. Biletlerini online al.

Seyahatinde herhangi bir aktivite veya gezi yapmayı planlıyorsan, bunları online olarak al. Şirketler, genellikle online alımlarda indirimli bir fiyat sunar. Sadece bu değil, kredi kartıyla ödeme yapabileceksin, bu da sana daha fazla puanı da sağlayacak!

41. Turistik yerlerin biletlerini önceden ayırt.

Birçok önemli turistik yer, önceden biletini almana ve sıra beklemeden içeri girmene izin verir. Bunun bir seçenek olup olmadığını görmek için her zaman önceden araştır. Bu, saatlerce kuyrukta bekleyerek zaman kaybetmekten kaçınmanı ve hemen içeri girmeni sağlayacaktır. İnsanların Paris Yeraltı Mezarları, Louvre, Van Gogh Müzesi ve daha fazlası için saatlerce beklediğini gördüm. Önceden rezervasyon yap, sırayı atla, gün boyunca daha fazla yer keşfet!

Yorum yapın