Ukrayna Vize Rehberi – Vizesiz Ukrayna’ya Giriş İçin Gerekli Belgeler

Pandemi sonrası ilk gezimi Ukrayna’ya yaptım. Geçen hafta Lviv’i gezince Ukrayna’nın tüm şehirlerini görmek istediğime karar verdim. Lviv ’den sonra atladım Kharkiv ’e gittim. Kiev için de biletimi aldım bekliyorum. 😀

ukrayna-vize-rehberi

İlk defa Ukrayna ’ya gideceğim için hangi belgeler gerekli çok araştırdım. Bir sitede bulduğum bilgiyi başka sitede farklı veya eksik görünce bu yazıyı hazırlamak istedim. Vizesiz Ukrayna seyahatiniz öncesinde gerekli olan tüm belgeleri sırasıyla açıkladım. Sorgu odasında yaşadıklarım, aşı kartı, çipli kimlikle giriş, seyahat sigortası gibi aklınıza gelebilecek tüm soruların en güncel cevapları bu yazımda.

ukrayna-vize-rehberi

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Ukrayna’ya vizesiz girebilmeniz için geçerli bir pasaportunuz veya çipli kimlik kartınız olmalı. Şimdi gelin tüm belgeleri sıralayalım.

Vizesiz Ukrayna Seyahati İçin Gerekli Belgeler

  1. Geçerli bir pasaport veya çipli kimlik kartı
  2. Dönüş uçak bileti
  3. Otel rezervasyonu
  4. Belirli miktarda nakit para. Bu önemli. Sorgu odasında nakit parayı görmek istiyorlar. Kredi kartı kabul etmiyorlar. Yazının devamında anlatacağım. Miktar günlük 50 usd yazıyor her yerde. Hatta konsolosluk sitesinde kalacağınız gün sayısına 5 gün daha ilave edin öyle hesaplayın yazıyor. Yani 2 gün kalacaksanız 5 gün daha ekleyin 7 gün x 50 usd, 350 usd yanınızda bulundurun yazıyor. Ama buna pek dikkat ettiklerini söyleyemem. Sadece bir miktar nakit paranız var mı buna bakıyorlar.
  5. Covid 19 tedavi masraflarını karşılayan seyahat sigortası. Bu konu önemli. Sigortanızı Türkiye’den yaptırmayın. Sigortanın Ukrayna’da faaliyet gösteren bir sigorta şirketi olması gerekiyor. Çok sayıda sigorta şirketi var. Ben bilet aldığım havayolu şirketinin sitesinin yönlendirdiği bu web sitesinden yaptırdım. Bu site Ukrayna’ya giriş ve çıkış için gerekli belgeleri, pandemi koşulları gibi birçok bilgi veriyor. Buradan kredi kartımla online olarak yaptırdım. Poliçe anında emailime İngilizce ve Ukraynaca pdf olarak geldi. Bu poliçeyi yazdırmak yeterli.
  6. Ve en önemlisi, test ve aşı kartı mevzusu. Şu anda yani Temmuz 2021 için söyleyebilirim, sizden son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR veya hızlı antijen testi ya da çift doz aşının uygulandığını gösteren aşı kartı. Aşı kartı konusunda benim de kafamda bazı sorular vardı. Hepsini canlı test ettiğim için en güncel bilgiye sahibim diyebilirim. Öncelikle, e-nabız ya da HES uygulamasından aşı kartınızı oluşturun ve çıktısını alın tamamdır.

Şimdi gelelim sorulara:

– İkinci doz aşıdan sonra 14 gün süre geçmesi gerekiyor mu? Cevap: Hayır. Dün aşı olduysanız bu gün gidebilirsiniz.

– Türkiye’ye girişte/çıkışta sorun olur mu? Cevap: evet olabilir. Burada da önemli bir nokta var. Türkiye ikinci doz aşıdan sonra 14 gün geçmesini istiyor. Yani siz dün aşı oldunuz bu gün Ukrayna’ya gittiniz ve 3 gün sonra geri döneceksiniz, geçmiş olsun. 😀 Türkiye’ye aşı kartınızla giremezsiniz. Test yaptırmanız gerekecek. Bunu da Ukrayna’da hava alanında check-in sırasında kontrol ediyorlar. Bu konuyu da canlı test ettim. Lviv’e giderken ikinci doz aşımın üzerinden 3-4 gün geçmişti ve 1 günlüğüne gitmiştim. Her ihtimale karşı İstanbul’da havaalanında antijen testi de yaptırdım. Lviv’e girerken aşı kartımla girdim. Herhangi bir problem olmadı. Fakat dönerken check-in sırasında görevli kabul etmedi. Ben de al sana antijen testi dedim 😀 o zaman kabul etti. Bu arada HES uygulamasından da profilinize bakmak istiyorlar.

Son olarak belgelerinizde eksik olmasın. Kolaylıkla deport ediyorlar.

Sorgu Odası

Lviv ’de pasaport kontrolü için görevliye pasaportumuzu uzattığımızda sorduğu ilk soru Ukrayna’ya ilk kez mi geliyorsun sorusuydu? Evet cevabını duyunca daha pasaportu bile açmadan pasaportlarımızı aldı ve bizi sorgu odasına götürdü. Bu olay insanı biraz geriyor. Sıra beklerken bir polis geldi ve merak etmeyin bu işlem ilk girişlerde yapılan standart bir prosedür. Bir dahaki gelişlerinizde herhangi bir sorgu odası olayı olmayacak diyerek bizi rahatlattı. Sorgu odasına girdiğimizde neden geldiğimizi, ne iş yaptığımızı sordular. Tüm belgeleri tek tek incelediler. Nakit parayı görmek istediler ve önlerinde duran kameraya göstermemi istediler. Tüm belgelerin, paraların ve bizim fotoğraflarımızı çektiler. Hiçbir eksik olmayınca tekrar bizi pasaport kontrolüne yönlendirdiler ve görevli damgayı bastı geçtik. 2 hafta sonra ise Kharkiv’e girerken sorgu odası gibi bir konu hakikaten olmadı.

Yukarıda saydığım tüm evrakları hazırlar ve sorulan sorulara düzgün cevaplar verirseniz ülkeye girmemeniz için bir neden yok diye düşünüyorum. 😀 Fakat deport edilme ihtimali de her zaman var. 😀

Simdi aşağıya Lviv ve Karkiv’den birkaç fotoğraf bırakarak yazımı sonlandırayım. Devamı instagram profilimde. 😀

Yorum yapın