Lizbon Gezilecek Yerler

Sıcak, eğlenceli, kalabalık, renkli, hareketli… İlk ayak bastığımda “Aaa Lizbon, sen çok da Avrupa kafasında değilsin sanki ama sana kanım çokk ısındı şimdiden!” dediğim Avrupa’lı bir şehir burası. 🙂  O klasik orta ve kuzey Avrupa’nın snob havası burada yok. Daha bizden sanki. Şehir aşırı kozmopolit, kalabalık ve bitmek bilmeyen hareketlilik var etrafta. Lizbon bu yönüyle bana İstanbul’u hatırlatmıştı ilk bakışta! Yerel halk çok samimi ve turiste alışkın. Caddeler ve özellikle tarihi bölgelerdeki sokaklar oldukça salaş. Şehirde fiyatlar makul. Fadosu, ikonik binaları, asansörleri, 28 numaralı meşhur ve sevimli sarı tramvayı, lezzetli yemekleri ile ünlü Lizbon. Yokuşları da es geçmeyelim lütfen. 🙂 Öyle düz ayak bir şehir değil burası. Bu arada Lizbon mutfağı tam benlik!  Birbirinden taze deniz ürünü, krema ve birbirinden leziz soslarla pişirilmiş bolca lezzet var şehirde! Bacalhau! Portekizlilerin ana balık yemeklerinden biri. Pastel de Nata ve Bola de Berlim Lizbon’un en ünlü hamur tatlıları! Veeee aşkım Galao! Yani espresso ve köpüklü sütten yapılan Portekiz kahvesi… Lizbon’a bir seyahat planlıyorsanız bunu mutlaka yazın yapın! Temmuz ve ağustos ayları fazla turistik olsa da şehrin tadını güneşli havada çıkarmak ayrı bir keyif. Bu arada bir itiraf da gelsin benden; Lizbon seni Porto’dan daha çok sevdim! 🙂

Haydi gelin bu güzelliği beraber keşfedelim. Sen de ruhunu yollara bırak…

Lizbon Gezilecek Yerler – En Sevdiklerim

1. Tramvay 28

Lizbon’a gitmeden önce Lizbon seyahat rehberlerinde ve instagram’da Tramvay 28 ile ilgili o kadar çok fotoğraf görmüştüm ki, onu görmek için can atıyordum! Bu tramvay şehirde Graca, Alfama, Baixa ve Estrela gibi turistik bölgelerden geçiyor.

lizbon gezilecek yerler yapılacaklar

2. Lizbon Ticaret Meydanı

Tagus nehri yakınlarındaki Lizbon Ticaret Meydanı, turistlerin toplandığı, bol bol fotoğraf çektiği tarihi bir meydan. 1755 yılındaki büyük depremde bu meydandaki Ribeira Kraliyet sarayı yok olmuş, bu yüzden bazı Portekizliler buraya hala Terreiro do Paço yani Saray Meydanı da derler.

Lizbon Ticaret Meydani Praca do Comercio cigdem ceylan lizbon gezilecek yerler

3. Alfama Bölgesi

Lizbon’un en beğendiğim ve en turistik bölgesi Lizbon Alfama Bölgesi. Alfama’da birçok önemli tarihi sokak ve yapının yanı sıra çok sayıda Fado bar ve restoran var.

lizbon alfama bölgesi

4. LX Factory

Lizbon’da tarihi bölgelerin havasından sıyrılmak, biraz daha hipster modunda takılmak isterseniz tavsiye edeceğim ilk yer LX Factory.

lizbon lx factory

5. Lizbon Katedrali

Se Cathedral yani Lizbon Katedrali, Lizbon’un en önemli ve en ikonik yapısı! Mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

Lizbon Katedrali cigdem ceylan lizbon gezi rehberi 2

6. Mafra Ulusal Sarayı

Muhteşem bir Neo-klasik mimariye sahip Mafra Sarayı 1910’da Ulusal Anıtlar arasına girmiş ve aynı zamanda Portekiz’in yedi harikası’dan biri olarak sınıflandırılmış!

Lizbon Gezilecek Yerler – Yapılacaklar

1. Bairro Alto Bölgesi

Lizbon’daki Barrio Alto size gündüz çok sakin ve sıradan gelebilir ama bu bölgenin asıl olayı gece. Gece ve gündüz arasında fark epey büyük. 🙂 Bohem ruhlular için Lizbon’un kalbi burası! Bu bölgede sanat galerileri, müzeler, butikler, fado kafe ve barlar var. Daha çok avangard bir atmosfere sahip. Bairro Alto’da daha çok gençler ve sanatçılar takılıyor. Karanlık çöktü mü her restoranın önünde kalabalık bir grup görmeniz olası. Bizdeki Taksim Tünel’e doğru uzanan eski Asmalı Mescit görüntüsünü andırıyor dersem belki gözünüzde daha net canlanır. Üniversitede ne takılırdık Asmalımescit’e yahu. 🙂 Bairro Alto’da gündüz gezerken Loja das Conservas isimli bir dükkan dikkatimi çekmişti. Burası bir konserve balık dükkanı. 🙂 Fiyatlar oldukça uygun. Bu dükkana muhakkak uğrayın!

2. Jeronimos Manastırı

Lizbon’un Santa Maria de Belem bölgesinde bulunan bir manastır burası. Bina çok çok ihtişamlı. Gotik ve Rönesans tarzının harika bir örneği! 1755 büyük Lizbon depreminde ayakta kalmayı başarabilmiş nadir yapılardan aynı zamanda. Jeronimos Manastırı, 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmış. Alfama bölgesinde Casa do Conto otobüs durağından  728 numaraya binecek ve yaklaşık 25 dakika sonra Mosteiro dos Jeronimos durağında ineceksiniz. Manastırın tarihini araştırırken ilginç detaylar da öğrendim. Yapının inşası sırasında her yıl 70 kg altın kullanılmış ve bu harcamanın maliyeti de baharat ticaretiyle finanse edilmiş. Manastırın yapımı tammm 100 yılda tamamlanmış! Mutlu gezmeler. 🙂

3. Santa Justa Asansörü’ne binin

Elevador de Santa Justa, yani Santa Justa asansörü; yolcuları Baixa bölgesinden Largo do Carmo’ya ve Carmo kilisesinin kalıntılarına taşıyan 19. yüzyıldan kalma bir asansör! Baixa ve Bairro Alto’yu birbirine bağlar. İhtişamlı neo-gotik kemerler ve geometrik desenler ile süslenmiş bu görkemli asansörde yolculuk çok keyifli. 🙂 Asansörle tepeye tırmanın ve platformdan Lizbon’un panaromik manzarasına hayran kalın lütfen. Asansörle iniş çıkış yolculuğu 5,15 eur. Manzara seyri de fiyata dahil. Normalde Lizbon’un sadece panaromik manzarasına bakmak için 1,5 eur ödüyorsunuz. Özellikle yaz dönemlerinde asansör kuyruğu çok kalabalık oluyor. Erken veya geç saatlerde gelin derim. 

4. Lizbon lezzet turuna katılın

Benim için bir şey yapın, bu Lizbon lezzet turunda Portekiz mutfağına aşık olun! 🙂 Öncelikle şunu söyleyeyim bu tur sadece pazartesi ve cumartesi günü düzenleniyor. Miradouro Sao de Alcantara’dan başlayacak turunuzda Lizbon sokaklarını ve şehrin göze çarpan özelliklerini keşfederken 8 adet otantik yerel atıştırmanın ve 2 geleneksel içeceğin tadını çıkaracaksınız! 🙂 Ginjinha, Pasteis de Nata, Moelas, Pastel de Bacalhau, Bifana… Tadacağınız yerel Portekiz lezzetlerinden sadece birkaçı. 1-8 kişilik gruplar için düzenlenen bu tur 3 saat sürüyor. Fiyatı ise kişi başı 49 eur. İngilizce, Portekizce veya Fransızca konuşabilen yerel bir rehber eşliğinde geziyorsunuz. Tur rehberiniz geziniz boyunca Portekiz lezzetleri ve Lizbon tarihi ile ilgili başka hiçbir yerde bulamayacağınız bilgiler paylaşıyor olacak sizlerle. Mutlu turlar! 🙂 Lizbon yeme içme rehberim için tıklayın.

5. Lizbon’dan günübirlik Sintra Kasabasına geçin

Sintra, Portekiz’in çamlarla kaplı tepelerinde yer alan bir Portekiz kasabası. Lizbon’a göre biraz daha serin iklimi, zarif sarayları ve dekoratif bahçeleri ile ünlü. Lizbon’da birkaç gün vaktiniz varsa mutlaka bir gününüzü Sintra’yı keşfetmeye ayırın. Lisboa Santa Apolónia durağından 125 numaralı otobüs ile 10 dakika yolculuk yaparak Gare do Oriente’ye geleceksiniz. Oradan da Linha de Sintra hattından yine otobüsle 45 dakikalık bir seyahat daha yapacaksınız. Gözünüzde büyümesin yol. Varacağınız yer için değecek emin olun! 🙂 Sintra’da bir günüm var ama gezilecek de çok yer var diye endişelenenler, buyrun görülmesi gereken en önemli yerler listesini sizler için özetledim; 🙂

  • Sintra Tarihi Meydan
  • Sintra Ulusal Sarayı
  • Moro Kalesi
  • Pena Sarayı
  • Pena Saray Bahçeleri

6. Lizbon’da bisiklet turu yapın

Lizbon’da bisiklet turu yapmanın maliyeti kişi başı 35 eur, tur 3 saat sürüyor ve Martim Moniz Meydanında başlıyor. Lizbon’un o ünlü efsane 28 numaralı tramvayının da kalkış durağı burası aynı zamanda. Baixa, Bairro Alto bölgelerinde Lizbon’un gizli kalmış çok da turistik olmayan köşelerini göreceksiniz. Lizbon’un bazı parklarında duracak ve yeşilin tadını çıkaracak, ara sıra da Lizbon’un o meşhur tatlısı Pastel de Nata’yı yemek için minik molalar vereceksiniz. Bu arada İngilizce konuşan tur rehberiniz de size Lizbon tarihi ile ilgili birçok hikaye anlatacak! Muhteşem ya. 🙂

7. Elektrikli araba ile Lizbon turu yapın

Çok şirin bir tur! Sesli rehberiniz ile iki kişilik elektrikli bir arabada Baixa ve Belem bölgelerini keşfetmeye ne dersiniz? 🙂 Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Portekizce konuşabilen rehberiniz bu turda sizi şehrin en ilginç yerlerine götürecek ve eğlenceli hikayeler anlatacak. Martim Moniz’den başlayan tur ile, Baixa, Praça Luis de Camoes, Bairro Alto, Sao Pedro de Alcantara, Belem’i keşfedeceksiniz. Praça do Comercio’da turunuz sonlanacak. Ücret kişi başı 34,5 eur. Araç 2 kişilik bu arada.  Sürücü ehliyetinizin muhakkak yanınızda olması gerekiyor. Tur şirketi kredi kartınızdan 250 eur’luk bir ücreti siz aracı teslim edene kadar bloke ediyor. Tur 3 saat sürüyor. 3 saat araç kullanmak zorunda değilsiniz ama. 🙂 Beğendiğiniz bir lokasyonda parkedip o bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Twizy’nize otoparklar ücretsiz çünkü! Mutlu turlar!

8. Sao Jorge Kalesi

Castelo de Sao Jorge yani Sao Jorge kalesi, Lizbon’da 400 yıldan uzun bir süre Portekiz’in iktidar simgelerinden biriymiş. Şehrin merkezinden biraz uzak gibi görünse de kale her gün bolca turist akınına uğruyor. Uzak dediysem de abartmayın yürüyerek 15 dakika. 🙂 Alfama bölgesindeyseniz Beco de Santa Helena üzerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Biraz yokuş tırmanacaksınız, bilginize. 🙂 Giriş ücreti 8,5 eur. Uzun kuyruklarda beklememek adında günün erken veya geç saatinde gelin. Kalenin iki ayrı bölümü var; Mağribi Kalesi ve Kraliyet Sarayı. Bu saray kısmında 1755 Lizbon depreminden önce şehrin nasıl göründüğünü gösteren dev bir çizim var! Muhakkak görün. Sao Jorge‘un kale burcundaki mazgallı siperlerinden şehrin Baixa bölgesinin ve Tagus nehrinin manzarası muhteşem. Benden söylemesi! Mutlu gezmeler.

9. Rua Augusta’dan Lizbon manzarasını seyredin

Yine çok turistik olmayan bir yer! Arco da Rua Augusta yani Rua Augusta kemeri, Lizbon’un tepeden en güzel şehir manzaralarını fotoğraflayabileceğiniz bir manzara izleme noktası. Praça do Comercio’yu Rua Augusta’nın kalabalık alışveriş caddesine bağlayan neo-klasik kemerin tepesinde burası. Tepeden Lizbon Katedrali’nin görüntüsü muhteşem! Giriş ücreti 2,5 eur. Yaz aylarında çok erken saatlerde buraya gelin derim çünkü manzara izlemek için 77 dar merdiven tırmanacağınızdan ve izleme platformunun da çok büyük olmamasından dolayı içeri 35 kişilik gruplar halinde alıyorlar sizi. Epey sıra olabiliyor girişte. Bu arada Rua Augusta kemerindeki üç heykelden de bahsedeyim biraz. Ortadaki heykel Glory’i, heykelin arkasından bakıldığında soldaki Genius’u ve sağdaki de Valor’u temsil ediyor. Lizbon katedrali yazım için tıklayın.

10. Monsanto Park’ı ziyaret edin

Monsanto, bir orman parkı. Burası Lizbon’un batı yakasında yani Belem’in hemen kuzeyinde bir bölgede. Parkın içinden geçen birçok otobüs hizmeti var çok tatlı. 🙂 723 ve 729 numaralı otobüslerle Marquis Pombal meydanından Monsanto’ya ulaşabilirsiniz. Lizbon’un kalabalığından uzaklaşmak ve oksijeni ciğerlerinize kadar hissetmek, biraz kafa dinlemek isterseniz bu orman parkını muhakkak gezin. Monsanto, nadir ve özel bitki türlerinin de korunduğu korunaklı bir park aynı zamanda. Bitki ve hayvanların doğal yaşam alanı olarak özgür bırakılmış. Monsanto’nun modu benden dinlemeye alışkın olduğunuz parklardan biraz daha farklı. Çimlerinde yayılıp piknik yapabileceğiniz alanlardan ziyade parkurunda yürüyüş yapıp mis gibi havanın tadını çıkarabileceğiniz bir orman burası.

11. Romantik Torel Bahçesi’nde Lizbon’a hayran kalın

Dikkat dikkat! Şimdi önereceğim yer turistler tarafından çok fazla bilinmez. Zaten ben de varlığından bir Lizbon’lu yerel bir sokak sanatçısı ile sohbetim esnasında haberdar oldum. 🙂 Jardim do Torel, yani Torel bahçesi Santana tepesinde gizli, huzurlu ve romantik hoş bir park. Kız arkadaşınıza falan evlenme teklif edecekseniz, evet cevabını kesin duyma garantili özel bir park! Benden söylemesi. 🙂 Çünkü tepeye tırmandığınızda Liberdade caddesi, Sao Pedro de Alcantara tepesi ve Tejo nehri‘nin muhteşem manzarası ayaklarınızın altında olacak. Parka, Alfama’dan R. Sao Lazaro üzerinden yarım saatlik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Veya Casa do Conto otobüs durağından 759 numaralı otobüse binecek 6 dakika sonra Restauradores durağında ineceksiniz. Torel bahçesine ulaşmak için bir 10 dakika daha yürümeniz gerekecek.

Lizbon’da Genel Giderler

Önerilen günlük Bütçe: 80 €

  • Konaklama: 50 €
  • Yeme İçme: 25 €
  • Ulaşım: 5 €

Hostel’de konakladığınızı, önerdiğim yeme içme önerilerimi uygulayıp, toplu taşıma ve tramvay kartı kullandığınızı varsayarak önerdiğim günlük bütçe konaklama dahil 80 eur. Bütçe tavsiyelerime uyarak bu rakamı aşağı çekebileceğiniz gibi, daha konforlu konaklama ve restoranda yeme içme gibi seçeneklerde günlük bütçenizin siz fark etmeden tavan yapabileceğini unutmayın.

Lizbon’da Konaklama

Graça, Baixa, Belem, Bairro Alto ve Alfama Porto’nun merkezi bölgeleri. Otel fiyatları bu merkezi bölgelerde 60-120 eur arasında değişiyor. Lizbon şehir merkezinde 45-60 eur arasında değişen fiyatlara gecelik bir daire kiralayabilirsiniz. Lizbon şehir merkezinde 40-100 eur arasında bir fiyata hostelde gecelik özel bir oda kiralamak da ayrı bir seçenek. 8 kişilik bir yatakhane kişi başı 10-15 eur gibi bir ücrete kendinize bir yatak kiralayabilirsiniz. Şehir merkezinde 5 yıldızlı lüks bir otelde konaklamanın gecelik fiyatı ise 150-250 eur civarında. Detaylı Lizbon konaklama rehberim için tıklayın!

Lizbon’da Yeme İçme 

Lizbon mutfağı tam benlik! 🙂 Çünkü bilenler bilir, deniz ürünlerine aşığım! Lizbon mutfağında da deniz ürünleri, krema ve birbirinden leziz soslarla pişirilmiş bolca lezzet var! Bacalhau! Portekizlilerin ana balık yemeklerinden biri. Fiyatlar 20-30 eur arasında değişiyor. Pastel de Nata Lizbon’un en ünlü hamur tatlısı! Tart gibi görünüyor ilk bakışta ama hamuru aşırı çıtır, ortasında da leziz bir muhallebi var. Fiyatı 1 eur! Bola de Berlim de farklı bir hamur tatlısı. Yine kremalı, kızartılmış ve üzeri şeker ile kaplanmış bir tatlı. Veeee Galao! Espresso ve köpüklü sütten yapılan Portekiz kahvesini denemeden dönmeyin! Kahve fiyatları Portekiz’de oldukça makul. Kahve çeşitleri 1-3 eur arasında değişiyor. Buyrun detaylı Lizbon yeme içme rehberime!

Lizbon’da Ulaşım

Lizbon sadece tek günde gezebileceğiniz çok çok küçük bir şehir değil. Ama tramvay, metro veya otobüs hattı ile yürüyüş mesafelerinizi kısaltabilirsiniz. Havaalanından merkeze metro, otobüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Havaalanından merkeze veya şehir içinde tek kullanımlık bilet yerine Lizbon’da 1 yıl boyunca geçerli Viva Viagem seyahat kartını almanız gerekiyor önce. Bu kartın fiyatı 0,50 eur. Metro, tren veya otobüslerde geçerli. Sonrasında bu karta kontör yükler gibi para yüklüyorsunuz. Tek seferlik kişi başı yolculuk ücreti yaklaşık 1,45 eur. 24 saat geçerli sınırsız yolculuk için de 6,15 eur yüklemeniz gerekiyor karta. Lizbon’da en çok kullanılan iki tramvay hattı. 28 ve 15 numara. Lizbon’da otobüs kullanımı da oldukça yaygın. Detaylı Lizbon ulaşım rehberim için tıklayın.

Lizbon’da Bütçe İçin Faydalı İpuçları

1. Lizbon kart satın alın: Lizbon havaalanında veya şehrin birçok ana meydanındaki turizm ofislerinden Lizbon kartı satın alabilirsiniz. Bu kart ile birçok müze ve toplu taşıma ücretsiz. Lizbon’da birkaç gün konaklayacaksanız ve müze gezmeyi planlıyorsanız bu kartı satın almak oldukça mantıklı. Fiyatlar ise şöyle;

  • 24 saat geçerli Lizbon kart: 17,5 eur
  • 48 saat geçerli Lizbon kart: 29,5 eur
  • 72 saat geçerli Lizbon kart: 36 eur

2. Yeme içmeyi ucuza getirin: Baixa, Belem, and Chiado Lizbon’un en turistik bölgeleri. Bu bölgelerdeki restoranlar da doğal olarak pahalı. Siz de benim gibi pratik şekilde karın doyurmaktan hoşlanıyorsanız Lizbon’un pastane ve fırınlarını tercih edin. Lizbon zaten tatlı ve tuzlu hamur işleri ile ünlü. Fiyatlar da 1-5 eur civarı maksimum.

3. Gece ceplerinize dikkat edin: Bu başlık ilk başta size çok da bütçe önerisi ile ilgili gibi gelmeyebilir ama cüzdanınızı veya çantanızı çaldırmak size epey sıkıntı yaratabileceğinden bu başlık altında dikkatinizi çekmek istedim. 🙂 Sakın yanlış anlamayın, Lizbon güvenli olmayan bir şehir demek istemiyorum. Ama özellikle Alfama ve Baixa gibi kalabalık, turistik bölgelerde gece yürürken veya tramvaylarda ceplerinizi kollayın. Benim başıma gelmedi ama özellikle hava karardığında bu tip vakalar seyrek de olsa yaşanabiliyormuş. Bilginize.

4. Otelde değil hostelde konaklayın: Graça, Baixa, Belem, Bairro Alto ve Alfama Lizbon’un merkezi bölgeleri. Bu bölgelerdeki otellerde konaklarsanız Lizbon’un tarihi ve simge yapılarına yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz ama biraz fazla para ödersiniz. Bunu söylemekten dilimde tüy bitti. 🙂 Hostellerden korkmayın. Araştırın! Güvenli, temiz ve kendinize ait özel bir odada konaklayacağınız bir hostel bulmaya çalışın. Hostelde oteller ile aynı konforda ama hostelde otelin en az yarı fiyatına konaklayabilirsiniz.

5. Taksi yerine toplu taşımayı tercih edin: Lizbon’da metro,otobüs ve tramvay hatları oldukça gelişmiş ve pratik. Üstelik ucuz. Viva Viagem seyahat kartını almanız gerekiyor önce. Bu kartın fiyatı 0,50 eur. Metro, tren veya otobüslerde geçerli. Sonrasında bu karta kontör yükler gibi para yüklüyorsunuz. Tek seferlik kişi başı yolculuk ücreti yaklaşık 1,45 eur. 24 saat geçerli sınırsız yolculuk için de 6,15 eur yüklemeniz gerekiyor karta.

6. Müzeleri bedava gezin: Lizbon’a ayak bastığınızda bir turizm ofisine gidin, öncelikle bir harita edinin ve görevliden müzelerin bedava ziyaret günleri ile ilgili bilgi alın. Çoğu müze Lizbon’da pazar günleri belli bir saatten sonra ücretsiz.

Porto gezilecek yerler yazım için tıkla!

Yorum yapın