İngiltere’ye Evcil Hayvan Götürmek

İngiltere’ye evcil hayvan götürmek için karşına iki yol çıkıyor. Yakın zamanda hem ben hem de kardeşim iki farklı yoldan kedilerimizi İngiltere’ye getirdik. Yani iki yolu da yakinen deneyim ettiğim için iki yolu da çok net biliyorum. Bu yazıyı kedi üzerinden yazıyorum fakat kedi veya köpek fark etmez hepsi için aynı prosedürler var. Aşı, mikroçip kuduz testi, sağlık sertifikası gibi belgeleri çok iyi hazırlamak gerekiyor. Aşı ve mikroçip zamanlamaları ise çok önemli.

Öncelikle şunu bilmekte fayda var. İngiltere uçak yolculuğunda kabin içerisinde kedi/köpek taşınmasına izin vermiyor. Kedini ya da köpeğini gümrüklü bir şekilde kabin altında kargo bölümünde anlaşmalı kargo firması ile götürmen gerekiyor. Seninle aynı uçakta geliyor fakat işlemleri biraz uzun ve zahmetli olabiliyor. Sabah erken saatte kedini kargo firmasına vermek zorunda kalıyorsun ve İngiltere’ye indiğinde gümrük işlemlerine başlıyorsun ve bu akşam saat 10’a kadar sürüyor.

Bu kadar uzun süre kedim kafesin içerisinde ne yapacak, ne yiyecek, susar mı gibi sorular ve endişeler beni başka arayışlara itti. Bu sayede çok farklı ve bir o kadar keyifli bir yol keşfettim. Üstelik ilk yoldan çok daha ucuz. Fakat öncelikle bu yol için schengen vizenin olması gerekiyor. Benim vizem vardı, fakat olmasa da mutlaka schengen vizesine başvurup yine de bu yolu tercih ederdim. 

İngiltere’ye Evcil Hayvan Götürmek – Denizyolu ile

Şimdi gelelim bu yolun ayrıntılarına. Rota aslında çok basit. Öncelikle Amsterdam’da bir bilet alıyorsun. Biletini alırken yanında kedini de getireceğin için kedi için de rezervasyon yapıyorusun. Bunun prosedürlerini uçak firmalarından öğrenebilirsin. Zaten İngiltere’ye girmek için bir sürü evrak hazırlayacağın için aynı evraklar Hollanda için de geçerli ve ek bir evrağa ihtiyacın yok. Fakat ince ve çok önemli bir ayrıntı var bunu aşağıda anlatacağım. 

Öncelikle Hollanda ya da herhangi bir Avrupa ülkesine kabinde kedi götürebilmenin ilk kuralı kedi ve taşıma çantasının toplam ağırlığının maksimum 8 kg olmasıdır. Eğer 8 kg den fazla ise yine kedini kabin altına alıyorlar. Buna çok dikkat etmelisin. Öyle ki biz tırmığı seyahatten yaklaşık 3 ay öncesinden diyet mamalarıyla rejime soktuk 🙂 

Uçak firmaları en çok ağırlığa dikkat ediyorlar. Bunu hiç aklından çıkarma. Taşıma çantası ile ilgili ebat kısıtlaması da var. Ayrıca soft bir taşıma çantası olmalı. Fakat uçak firmalarının standartlarında bir taşıma çantası bulmak imkansız. Buna çok takılmayın, soft olsun, aşırı büyük olmasın bu yeterli. Eline metre alıp ölçmediler fakat kilosunu çok dikkatli tarttılar. 

Amsterdam’a kedinle birlikte bir güzel yolculuk yapıp indin. Peki İngiltere’ye nasıl gideceksin? 🙂 İşte işin zevkli tarafı burada başlıyor. Denizyolu ile 🙂

Hollanda’nın Hook of Holland limanından İngiltere’nin Harwich limanına sefer düzenleyen Stenaline adlı bir firma var. İçinde restoranları oyun alanları dinlenme yerleri dutyfree alışveriş yapabileceğin mağazaları olan arabalı veya arabasız yolculuk yapılabilen oldukça büyük bir feribotla seferler düzenliyorlar. 

Ve bingo, üstelik bu feribot fazlasıyla pet friendly. İstersen kedini taşıma çantası ile birlikte yanında getirebilir, istersen daha büyük bir kafes kiralayıp kafes alanına bırakabilir ve istersen de kedinle birlikte yolculuk yapabileceğin bir kamara kiralayabilirsin. Kedinle birlikte kamarada deniz manzarası eşliğinde oldukça keyifli bir yolculuk yapabilirsin. Kamara 2 kişilik ranza şeklinde yataklı banyosu duşu tuvaleti olan çok güzel bir kamara. 

İngiltere'ye evcil hayvan götürmek

Fakat unutma, İngiltere’ye giriş için kedinin evrakları tam bu noktada gerekli. Feribota binmeden önce bu evraklarının hepsini kontrol edecekler ve sana yeşil bir belge verecekler. Bu belge ile kontuardan geçiş yaparak feribota bineceksin.

Yolculuk yaklaşık 7-8 saat sürüyor. Hafta içi ve cumartesi 14.15 ve 22.00 pazar günü ise 13.45 ve 22.00 saatleri kalkış saatleri. Uçak saatine göre hangisi uygunsa ona bilet alabilirsin. Ben kedimi aynı gün daha fazla yormak istemediğimden Amsterdam’a indikten sonra hemen trenle Rotterdam’a geçtim ve orada bir otelde bir gün konakladım. Ertesi gün 13.45 seferi ile bu güzel yolculuğa çıktım. Hook of Holland limanı Rotterdam’a araçla 20 dakika mesafede.

Ve 7 saatin sonunda artık İngiltere’desin! 🙂

“İngiltere’ye Evcil Hayvan Götürmek” üzerine 33 yorum

  1. Merhabalar,
    Yaziniz bize cok yardimci oldu tesekkurler. Biz de kopegimizi ingiltereye tasimanin yollarini ariyorduk. Bu sekilde hollandadan ingiltereye gectiginizde kedinize karantina uyguladilar mi? Karantina ile ilgili bilginiz var mi?

    Yanıtla
    • Merhaba, hayır karantina uygulanmadı. Hatta şöyle söyleyeyim, feribottan inip pasaport kontrolüne gittiğimizde sadece pasaportumuza baktılar. Kediye ve evraklarına bakan bile olmadı. Biz etrafımızda kediyi gösterecek birilerini aradık fakat kimse oralı bile olmadı tamam işiniz bu kadar çıkabilirsiniz dediler. Feribota binmeden önce bilet gişesinde evraklara detaylı bakıyorlar. Evrakları tam olduğu müddetçe karantina olacağını sanmıyorum.

      Aynı şey Amsterdam’a indiğimizde de başımıza geldi. Biz en son çıkışta zorla gidip kedimizi birilerine göstermeye çalıştık, evraklarına bakmayacak mısınız diye sorduk. Göz ucuyla bakıp geçin dediler. Gidip göstermesek bakan olmayacaktı. Fakat bu her zaman böyle mi bunu bilemem.

      Biz gitmeden önce şöyle hayal ediyorduk. Kedimizi alacaklar inceleyecekler veteriner gelecek sağlık durumuna bakacak, yorgun uykulu gibiyse şüphelenip karantinaya alacaklar, evraklarını inceleyecekler, bakacaklar gözümüz çok korkmuştu. Fakat bunların hiçbiri olmadı.

      Size bir tüyo vereyim. Hazırlayacağınız evraklar arasında Tarım İl Müdürlüğünden alacağınız sağlık sertifikası var. Biz bu belgeyi 2 ülke için de ayrı ayrı aldık. Yani Hollanda’ya giriş için 1 belge, İngiltere’ye giriş için 1 belge olacak şekilde. Hollanda’ya girişte Hollanda için aldığımız sağlık sertifikasını gösterdik, İngiltere için feribota binerken ise İngiltere için aldığımız sağlık sertifikasını gösterdik. Bu zorunlu mu değil mi bilmiyorum fakat her sertifika seyahat edeceğiniz ülkeye hitaben yazılıyor, bu yüzden işimizi garantiye alalım diye böyle bir yol seçtik. Belki de tek sertifika yeterliydi. Size şimdiden köpeğinizle mutlu yolculuklar

      Yanıtla
      • Merhaba

        Ben bu konuda arastirma yaparken blogunuza rastladim. Hollanda icin vize aldiniz mi? Aldiysaniz nasil bir vizeye basvurdunuz? Transit ya da kisa sureli turist vizesi miydi?

        Yanıtla
        • Merhaba, Hollanda için zaten schengen turist vizem vardı, bu nedenle tekrar vize almama gerek kalmadı.

          Yanıtla
  2. Merhabalar
    Tarım il müdürlüğünden her iki ülke için giriş belgesi almak istediğinizde zorluk çıkardılar.
    Biz ana gideceği ülkeye verebiliriz dediler mi?

    teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba, ilk istediğimizde biraz kafaları karıştı tabi. Normalde birden farklı ülkeye aktarmalı uçuşlarda ana gideceğin ülke için veriyorlar evet. Fakat biz durumu şöyle açıkladık: İlk Hollanda’ya gidiyoruz, bir gün sonra da İngiltere’ye gideceğiz fakat bu aktarmalı bir uçuş değil, biri uçak biri feribot. Birbirinden bağımsız seyahatler. Hollanda’da dışarıya çıkış yapacağız. Otele gideceğiz, ertesi gün İngiltere’ye gideceğiz fakat bir durum oldu, belki feribotu kaçırdık, belki gitmekten vazgeçtik, belki 1 hafta sonra gideceğiz o zaman ne yapacağız? Çünkü Hollanda’da pasaporttan geçip dışarıya çıktığınız an artık Hollanda’ya girmiş oluyorsunuz ve elinizde sadece İngiltere için hazırlanmış evrak varsa bunun bir önemi kalmıyor. Böyle izah edince ikna oldular da verdiler fakat ne yaptıklarını kendileri de bilmiyordu 🙂 Belki de böyle iki belge almamıza gerek yoktu bunu bilemiyorum fakat biz böyle bir yolu tercih ettik.

      Yanıtla
  3. Merhaba Çiğdem Hanım,

    Yazı için çok çok teşekkürler. Ekim’de İngiltere’ye taşınıyoruz. 4 kedimiz var ve konu hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Geceleri uykularım kaçıyor onları götüremeyeceğim diye çünkü pek çok insan İngiltere’nin katı karantina koşullarından bahsetti. Yazınız içimi rahatlattı bir nebze. Ben yolculuk öncesi gerekli evrak ve zaman kriterlerini merak ediyorum. Gelecek yazıda bahsedeceğim demişsiniz ama ben bulamadım sanırım. Linkini paylaşabilir ya da buradan bilgi verebilirseniz çok çok mutlu olurum.

    Sevgiler,

    Yanıtla
    • Merhaba, evrak hazırlama kısmı en yorucu ve dikkat gerektiren kısmı. Zamanlamaları atlamamanız lazım. Ben fırsat bulup ilgili yazıyı yazamadım henüz ama internette çok kaynak var. Size şimdiden iyi yolculuklar.

      Yanıtla
    • Merhaba, Ekim ayında kedinizi götüreceğinizi yazmışsınız. Acaba sorun çıktı mı? Biz Ocak ayında götüreceğiz ve doğru bilgiye ulaşmakta çok zorluk yaşıyorum. Sanırım biz de Hollanda üzerinden götürmeyi deneyeceğiz. Çok teşekkürler.

      Yanıtla
    • Gizem hanım merhaba, kedilerinizle ilgili son durum nedir? Karantina uygulandı mı? 6 ay sonra ben de kedilerimi götüreceğim ve güncel bir bilgi bulamadim

      Yanıtla
  4. Merhaba Çiğdem Hanım,

    uçak ve feribot ücretleri dışında kediniz için ayrıca bir ücret ödüyor musunuz?
    Toplam maliyeti hatırlıyorsanız iletebilir misiniz?
    Çok teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Merhaba, toplam maliyet aklımda yok fakat her rezervasyonda beraberinde kedi oldugunu da belirtiyorsun. Fiyatlar da ona göre değişiyor haliyle 🙂 Fakat uçak kargosu ile getirmekten çok daha ucuza geldiğini söyleyebilirim.

      Yanıtla
  5. Çiğdem hanım merhaba
    Ben de sizin izlediğiniz yoldan kedimi getireceğim ancak sormak istediğim şey şu. İki ayrı pasaportum var biri Türk diğer Eu. Ben vizeyle uğraşmak istemedğim için eu pasaportumla getireceğim ancak pasaportumda ufak bir soyadı farklılığı var. Titre evraklarım türk isminine düzenlendi. Giriş yaparken bu sorun olur mu? Giriş çıkış kontrollerinde tam olarak nelere dikkat ediyorlar? Çok teşekkürler şimdiden
    Sevgiler

    Yanıtla
    • Merhaba, açıkçası bu durum biraz riskli. Ben cesaret edemezdim. Ben benim süreç nasıl oldu ondan bahsedeyim. Check-in esnasında kedimin sağlık karnesi ve diğer evraklarını kontrol ettiler, tabi o sırada pasaporta da bakıyorlar. İsim farklılığından dolayı sorun çıkarabilirler bundan emin olamıyorum. Bunu isterseniz havayolu şirketine bir sorun. İndikten sonra Amsterdam’da en son dışarı çıkarken biz zorla evraklarımızı göstermiştik. Çok dikkat etmediler. Fakat gemiye binerken de tüm evrakları kontrol ediyorlar. Gemiye bindikten sonra da bir daha evrakları kontrol etmiyorlar. İngilterede hiç bakmadılar bile. Kolaylıklar dilerim.

      Yanıtla
  6. Merhabalar Çiğdem Hanım,

    Biz de sizin yaptığınız gibi uçak + feribot olacak şekilde kedimizi İngiltere’ye götüreceğiz. Tarım İl Müdürlüğü ile iki ülke için ayrı ayrı belge almak için konuştuk ancak Hollanda’da da adres göstermek zorunlu, onu nasıl yapacağız diye sordu. Siz bir gece otelde kaldığınızı söylemiştiniz. Otel adresini mi verdiniz? Başka ne gibi bilgiler gerekiyor iki ülkeye belge almak için? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

    Yanıtla
    • Merhaba, evet biz otelin adresini vermiştik. iki ülkeye birden belge almak zorunu mu değil mi onu bilmiyorum açıkcası fakat biz öyle almıştık. Aktarmalı bir uçuş olsa en son gideceğiniz ülke için o belge veriliyor, fakat biz önce hollandaya giriş yapacağız, sonra hava alanından çıkıp otele geçeceğiz ve ertesi gün tekrar gemi ile ingiltere’ye gideceğimiz için böyle bir yol tercih etmiştik.

      Yanıtla
      • Merhabalar,

        Biz de sizin gibi feribot ile UK’ye gelmeyi tercih ettik. Tek fark Hollanda’da hiç kalmayıp geceyi feribotta geçirdik.

        Biz sadece Tarım İl Müdürlüğü’nden sadece İngiltere’ye için belge aldık. Ne Hollanda’da ne de İngiltere’de hiç bir sorun yaşamadık. Deneyimimi paylaşmak istedim.

        Bilgiler için tekrar teşekkürler.

        Yanıtla
  7. Merhabalar,
    Yakın zaman içinde köpeğimizle İngiltere’ye gideceğiz. Veterinerimiz bize kuduz titraston testi yapılıp Tarım İl Müdürlüğünden gerekli belgeyi aldığımızda gidebileceğimizi söylemişti. Fakat ben araştırdığımda kan alım tarihinden itibaren 90 günlük bir bekleme süresi olduğunu gördüm. Siz bu süreci nasıl geçirdiniz? 90 günlük bekleme süresi uygulanıyor mu? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
    Sevgiler

    Yanıtla
      • Çiğdem Hanım merhabalar,

        Harika yazınız için çok teşekkür ederim. Ben de kedimi Hollanda’dan feribotla götüreceğim. Titrasyon testi bekleme süresi aşıları hepsi hazır.

        Sadece merak ettiğim çok önemli bir nokta var. Gov.uk’de bir tane GB Pet Health Certificate diye nasıl doldurulacağını asla anlamadığım karışık bir sağlık sertifikası hazırlamışlar ve veterinerinize bunu doldurtun imzalatın diyorlar. Siz bu belgeyi doldurdunuz mu? Ve non-commercial movement deklerasyon belgesi hazırladınız mı?

        Bütün belgelerim doğru olsun istiyorum en ufak bir eksiği orada öğrenmek istemem yardımcı olursanız hatta maddeler halinde hazırladığınız bütün evrakları yazarsanız da çok sevinirim.

        Pasaport,
        Mikroçip (kuduz ve aşı bilgileri özellikle işlenmiş olmalı)
        Kuduz titrasyon testi
        Sağlık sertifikası
        Deklerasyon belgesi

        vs gibi teşekkürler❤️

        Yanıtla
  8. Merhabalar,

    Fransa uzerinden nasıl götürebiliriz acaba? Hiç bilginiz var mi? Eurostarla gider mi acaba Paris’ten? Cok teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba, Fransa üzerinden tam bilmiyorum fakat Eurostar evcil hayvan kabul etmiyor diye hatırlıyorum. Fakat Paris-Londra arası pet taxi hizmeti veren firmalar var. O alternatifi araştırabilirsiniz.

      Yanıtla
    • Merhaba, ben de kedimi Fransa üzerinden Londra’ya götürmeyi planlıyorum. Herhangi bir bilgiye ulaşabildiniz mi acaba?

      Yanıtla
  9. Çiğdem Hanım merhabalar.
    Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.
    Benim şu şekilde bir sorum olacak;
    İngiltere’ye yerleşme planımız yaklaşık 1 yıl uzadığı için kedimizle ilgili titrasyon testi üzerinden şu an itibariyle yaklaşık 10 ay geçti ve yaptığım araştırmalar sonucunda 1 yıl dolmadan (kuduz aşısı ve sonrasındaki titrasyon testi sonrası 3 aylık bekleme süreci) yeniden kuduz aşısı yapılmasının yeterli olacağı yönündeydi ve kuduz aşısını bir yıl olmadan yeniden yaptırdık ve pet pasaportuna işlettik.
    (havayolu kargo firmaları sorun olmayacağını belirtti.)
    Biz de sizin gibi Hollanda üzerinden gitmeyi planlıyoruz ancak titrasyon testi üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş olması sorun olabilir mi acaba? bu konuda bir bilginiz var mı?

    Yanıtla
  10. Selamlar, bu muhteşem yazı için çok teşekkürler! Bir çok youtube içeriğinden çok daha faydalı.
    Ben de bu yolla kedimi götürmek istiyorum. Türkiyeden bütün belgeler tamam olduktan sonra İngiltere sınırından geçerken herhangi başka bir belgeye ihtiyaç duyulmuyor değil mi? Bir başka şekilde soracak olursam, İngiltere konsolosluğundan falan bir başka evrak vs temin edilmesi gerekmiyor değil mi?
    Mikroçip, kuduz aşısı, pet pasaportu, titrasyon testi ve tarım bakanlığından alınan sağlık sertifikası, uçak bileti ve kalacak yer beyanı yeterli oluyor sanırım?

    Yanıtla
    • Merhaba, teşekkürler. Evet istenen tüm evraklar zaten İngilterenin resmi sitesinde açıklanmış. Hollanda’ya giriş için de evraklar hemen hemen aynı olması lazım. Dolayısı ile başka bir evrak sorulmadı bize, konsolosluktan falan bir belge de almadık. Sadece bu bahsettiğiniz mikroçip, aşı, titrasyon testi gibi uygulamaların tarihleri çok önemli, en çok buna dikkat ediyorlar.

      Yanıtla
  11. Merhaba Cigdem Hanim,
    Bilgilendirici yazinin icin cok tesekkurler.
    Kedinizin pet pasaportu ve titrasyon testi sizin adiniza miydi? Ben de bu rotayi kullanmayi planliyorum fakat kedimizin belgelerinde esimin ismi var ve kendisinin schengen vizesi yok, benim var. Evcil hayvanin belgelerdeki sahibi disinda baska birisi tarafindan tasinmasi mumkun oluyor mu bilginiz var mi acaba?
    Saygilarimla,
    Seyda

    Yanıtla
    • Tabii ki mümkün, pet taşımacılığı yapan şirketler bu şekilde götürüyor sahipleri olmadan sonuç olarak. Öyle şirketlerden bütün evrakları öğrenirseniz onlar gibi eksiksiz hazırlanabilirsiniz diye düşünüyorum.

      Yanıtla
  12. Çiğdem hanım merhaba,
    Sizin önerdiğiniz gibi ben de kedimi Londra’ya soktum. Ancak bundan sonraki prosedürleri hiç bilmiyprum. Veteriner kaydı mı yapmamız lazım? Tekrar Türkiye’ye götürmek istersek bir belge almamız gerekir mi?
    Sizin vasıtanızla buraya yorum yazan herkese sormuş olayım.
    Teşekkürler
    Ebru

    Yanıtla
  13. Merhabalar çok açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler ancak bir şey sormak istiyorum Paris üzerinden nasıl bir yol izleyebiliriz. Bir bilginiz var mı

    Yanıtla
    • Merhaba, teşekkürler. Paris üzerinden bilgim yok maalesef. Paris Londra arası sefer yapan eurostar trenleri pet kabul etmiyordu sanırım. Pet taksiler var onları araştırabilirsiniz. 800-1000 eur gibi ücretleri vardı yanlış hatırlamıyorsam.

      Yanıtla
  14. Merhaba yazınız için çok teşekurler be de Turkiyedn kedi sahiplendim ve ingiltereye getirmek istiyorum anca butun evraklarında eski sahıbin adi yaziliyor bununla ilgili bir bilginz var mi ve ingiltere kedi için gümrük beyannamesi sunmak gibi bir şey istiyor mu ?

    Yanıtla

Yorum yapın