15 Adımda Seyahat Planı – Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Seyahatimi Nasıl Planlamalıyım? Kusursuz bir seyahat planı için yapmanız gerekenleri 15 adımda sizler için anlattım. Bu seyahat planı ile seyahatleriniz çok daha planlı ve kolay olacaktır. Seyahate çıkmadan önce yapmanız gerekenleri anlattığım planda, ucuz uçak bileti bulmaktan pratik bavul hazırlamaya kadar çok farklı fakat bir o kadar da önemli ipuçlarını paylaşıyorum.

15 Adımda Seyahat Planı

15 Adımda Seyahat Planı – Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

1. Seyahat Destinasyonunu Seç

Seyahat destinasyonunu seçmek biraz da ne kadar zamanınız olduğu ile ilgili. Ben uzun tatillerimde birden fazla ülke ve şehir gezmeyi sevenlerdenim. Sadece hafta sonu bir yere gidiyorsam da planlamamı kısa zamanıma göre ayarlıyorum tabi. Benim için çok fazla ayrım yok, her an her yere gidebilirim. 🙂 Hatta çok beğendiğim şehirlere defalarca da gittiğim oluyor. Bazen Avrupa haritasından rastgele parmağımla seçtiğim şehirlere gittiğim de oldu, bazen de seçtiğim tarihlerde nereye ucuz uçak bileti var ise o şehre gittiğim de. İnternette ve sosyal medyada destinasyon önerisinde bulunan birçok site ve hesap var. Fotoğrafını çok beğendiğim bir şehir görürsem atlayıp oraya gidiyorum. Kısıtlı zamanınız var ise Avrupa, daha uzun zamanlarda da daha uzak kıtalara gitmenizi tavsiye ederim.  Önce nereye gitmek istediğinize karar verin. Kendinize seyahat etme amacınızı sorun, verdiğiniz cevaba göre planlamanızı yapın.

2. Uçak Bileti Satın Al

Gitmek istediğiniz yere karar verdiniz, ikinci adım seçtiğiniz şehre uçak bileti satın almak. Peki en ucuz uçak biletini nasıl bulacağınızı diye soruyorsanız ucuz uçak bileti bulmanın ipuçları için tıklayın. Ben genelde bu yöntemler arasından, bileti erken satın alma yolunu tercih ediyorum. Planlamamı en az 5-6 ay önceden yapmış oluyorum. Firmaların kendi internet siteleri üzerinden uçak bileti almak yerine gitmek istediğim ülkeye uçan bütün firmaların bilet fiyatlarını aynı anda görmemi sağlayan siteleri tercih ediyorum. Favorilerim Google Flights, Skyscanner ve Momondo. Yüzlerce havayolu ve seyahat acentasını gerçek zamanlı olarak tarayarak, fiyat ve mekan bazında sonuçları karşılaştırmalı olarak sunan arama motoru bunlar. Çok işime yarıyor bu yöntem.

3. Konaklama Rezervasyonu Yap

Uçak biletinizi de satın aldınız, sıra geldi konaklamaya. Ucuz konaklamanın ipuçları için tıklayın. Faydalı bilgiler derledim. 🙂 Ben konaklama rezervasyonu yaparken çoğu zaman Booking.com sitesini kullanıyorum. Birçok konaklama alternatifini bir arada görebiliyorum çünkü. Önce nerede konaklamak istediğinize karar verin. Otel, hostel, pansiyon, daireler gibi birçok seçenek var önünüzde. Airbnb’ye de bir göz atın derim. Yaklaşık 200 ülkede kullanılıyor bu yöntem. Kendinize ait bir odada ev sahibi ile beraber konaklayabilir veya bir apartman dairesini tek başınıza kiralayabilirsiniz. Fiyatlar da seçtiğiniz konaklama tipine göre oldukça ucuzlayabiliyor. Birkaç kere bu yöntemi kullandım. Hiç tanımadığım bir ev sahibinin evinde konaklıyor olmak bana yerel hissettiriyor. 🙂

4. Şehirçi Ulaşım Yöntemlerini Araştır

Gitmek istediğiniz destinasyona ulaştınız, odanıza yerleştiniz ve şehri keşfetmeye başlamak üzeresiniz. Peki hangi ulaşım yöntemlerini kullanacaksınız ve buna ne kadar bütçe ayıracaksınız? Bunu mutlaka seyahate çıkmadan önce planlamış olun. Örneğin Amsterdam, Münster, Gent, Brugge gibi bazı şehirleri yürüyerek gezebileceğiniz gibi; Paris, Bükreş gibi şehirleri gezmek için bir vasıta kullanmanız gerekebilir. Ben gerçi koca şehirleri de bazen yürüyerek gezip ayaklarımın akşam bana sövmesine neden oluyorum o ayrı. 🙂 Tren, metro, tramvay ve otobüs alternatiflerini araştırın ki gittiğinizde sadece taksi kullanıp bütçenizi sarsmayın. Ben şehre gitmeden önce muhakkak Google Maps üzerinden rota oluşturuyorum. Google Maps’in güzel yanı, lokasyonu seçtiğinizde size oraya ulaşım seçeneklerini ve süreyi de vermesi oluyor. Müthiş faydalı bir uygulama.

5. Yapılacaklar ve Görülecekler Listesi Hazırla

Ben gideceğim şehirde görmek istediğim yerleri belirlemek için daha çok yabancı seyahat bloglarından, Lonely Planet Guide Book, Tripadvisor, Viator gibi gezilecek görülecek yerler ile ilgili ipuçları veren internet sitelerinden faydalanıyorum. Bu yerleri belirlediğimde de Google Maps uygulaması üzerinden rota oluşturuyorum. Sonrasında not defterime bu rotalar ile ilgili minik notlar alıyorum; gezilecek yerlere dair ufak bilgiler, müzeler ve aktiviteler için ayırdığım bütçe notları ve şehirde yapabileceğim bedava aktiviteler neler gibi…

6. Yeme İçme Alternatifleri Listesi Hazırla

Ben daha çok sokak lezzetleri ile ilgiliyim. Restoran’da vakit geçirmeyi çok sevmiyorum. Gideceğim şehir ile ilgili yerel mekanlar, yerel ve sokak lezzetleri alternatiflerini planlıyorum. Bunun için de yine, bloglardan, Instagram ve Twitter hashtag’lerinden ve TripAdvisor sitesinden faydalanıyorum. Daha önce o şehirde bulunmuş arkadaşlarınızdan da tavsiye alabilirsiniz, ben tercih etmiyorum çünkü genelde gelen tavsiyeler çok turistik olduğu için bana uymuyor. 🙂 Şehre gittiğimde yerlilerden tavsiye aldığım oluyor ama. Süpermarket’ten alışveriş yapıp şehrin en güzel yemyeşil parkında yiyip içmek de en büyük zevklerimden. Siz de gittiğiniz şehirde ne yemek içmek istiyorsunuz, en meşhur lezzeti ne, popüler mekan mı yoksa salaş lezzetlerle mi ilgilisiniz, yeme içmeye ne kadar zaman ve bütçe ayıracaksınız, tüm bunları planlayıp bir liste çıkararak gidin. Burada en önemli nokta zaman, bunu unutmayın!

7. Pasaportunu ve Vizenin Sürelerini Kontrol Et

Uzun süreli bir pasaport edinin. Ben 10 yıllık tercih ediyorum, sürekli uğraşmamak adına. Seyahat edeceğiniz ülkenin talep ettiği vizeye başvurun ve ilk o ülkeye giriş yapın. Sürekli aynı ülkeden başvuru yapıp ilk girişiniz de hep o ülke olur ise zamanla size daha uzun süreli vize vereceklerdir. Ben vizemi hep Hollanda konsolosluğundan alıyorum. En son verdikleri vize epey uzun süreli idi. Seyahatinizden en az 1 ay önce pasaport, 15 gün önce de vize işlemlerinizi halletmenizi tavsiye ederim. Mevcut bir vizeniz var ise, seyahatinizi planlamadan önce pasaport ve vize bitiş tarihinizi kontrol edin. Vizenizin süresi dolmuş ise zaten ülkeye giremezsiniz. Bazı ülkeler de pasaport sürenizin ülkeye giriş tarihinizden itibaren 3 yada 6 ay daha geçerli olmasını talep ederler. Bu gibi detaylara dikkat edin.

8. Önemli Dokümanların Çıktısını Al

Seyahate çıkmadan önce bazı dokümanların çıktılarını hep yanımda taşırım. Gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonum, konaklama konfirmasyonum, şehirde bir tur veya aktiviteye katılım için önceden satın aldığım rezervasyonlarım ve tren biletlerimin çıktılarını hep yanımdadır. Ülkeye giriş yaparken pasaport güvenliğinden geçiş noktasında sizden talep edilebiliyor bazen bu belgeler. Yanınızda olması bir zorunluluk değil tabi ama büyük kolaylık sağlar size. Bu belgelerin hepsi zaten maillerinizde veya mobil bilgi olarak telefonunuzda bulunacaktır ama internete o an erişemediğinizi varsayın. Pasaport, vize, kiralık araç, kredi kartları, ehliyet gibi kişisel belgelerinizin de çıktılarının alınması tavsiye ediliyor ama ben daha önce bunlara hiç ihtiyaç duymadım. Size kalmış. 🙂

9. İnternet Paketini Kontrol Et

Seyahatlerimde internet olmazsa olmazım benim. Her yaşadığım anı takipçilerim ile paylaşmayı çok seviyorum çünkü. Bu yüzden mevcut kullandığım internet paketimin yurtdışında da geçerli olduğuna dikkat ediyorum. Günlük cüzi bir miktara mevcut paketimi aynı buradaki gibi sınırsızca kullanabiliyorum. Hatta son dönemlerde Instagram’ı çok fazla kullandığım için sadece Instagram uygulamasına özel bir internet paketi de satın aldım. Çok işime yaradı. Ancak başıma gelen bir olayı da anlatayım. 🙂 Bir Yunanistan seyahatimde meğerse kullandığım internet paketim daha Türkiye’de iken bitmiş dolayısı ile yurtdışında ben kullandıkça sürekli hattıma artı olarak fatura edilmiş. 🙂 Hem de yurtdışında olduğum için birkaç katı olarak. :)Bu detaya dikkat edin. Zira döndüğümde seyahat maliyetimin iki katı kadar telefon parası ödemek zorunda kalmıştım. 🙂 Seyahate çıkmadan önce internet paketlerinizi muhakkak kontrol edin. Velev ki internet ve telefon kullanmak istemiyorum ben oralarda diyorsunuz (kim der bunu ya) yurtdışına çıktığınız anda telefonunuzun özelliklerinden mobil data kısmını kapalı konuma getirin. Telefonunuz böylece hiç sinyal almayacak dolayısı ile faturanıza hiç birşey yansımayacaktır. Bu arada bir ülkede uzun süreli kalacaksanız mutlaka o ülkenin internet hattını satın alın. Çok avantajlı oluyor.

10. Bütçeni Planla

Ben seyahate çıkmadan önce şehirde geçireceğim her gün için ortalama ne kadar harcama yapacağımı planlıyorum. Sapmalar elbette oluyor. Sonuçta seyahatteyim yaaaa bunun keyfini de çıkarmaktan yanayım. 🙂 Gezilecek görülecek yerler listenize ve buralara ulaşıma ortalama ne kadar harcayacaksınız, yeme içme meselesi için ne kadar para ayırmalısınız, hediyelik eşyalar, gezeceğiniz müzeler ve tarihi yerlere ne kadar bütçe harcayacaksınız hepsini bir kenara not alın. Seyahatlerde benim enerjim hemen değişir, yükselirim çok. Zaten umursamaz bünyem birkaç kat daha umursamaz hale gelir. 🙂 O yüzden limiti çok yüksek kredi kartları ile gidip amaaan diyerek dibine kadar harcayıp döndüğüm de çok oldu, ama seyahatlere ilk başladığım dönemlerde tabi. 🙂 Ceremesini dönünce çekince planlı olmayı alışkanlık haline getirip doğru yolu buldum ben de. 🙂 Ben ettim siz etmeyin, baştan uyarmış olayım da. Az harcamak değil burada tavsiye ettiğim şey, harcayın ama planlı olun.

11. Nakit ve Kredi Kartı Hazırla

Ben nakitçiyimdir. Ama kredi kartlarımda hep yanımdadır. Seyahatlerde özellikle bazı ülkelerde şehir içi ulaşımlarda sadece kredi kartı ile bilet satın alabiliyorsunuz. Yani kredi kartına ihtiyacınız muhakkak olacaktır. Keza Kuzey Avrupa ülkelerinde umumi tuvaletlerde bile sadece kredi kartı geçiyordu. 🙂 Türk paramı havaalanlarında ya da AVM’lerdeki döviz bürolarında bozdurmayı tercih etmem. Muhakkak zarar ediyorsunuz çünkü. Tüm seyahatinizi kredi kartı üzerinden yönetmek de bir tercih ama tavsiye etmediğim bir yöntem. Yurtdışında iken kartınızdan yaptığınız harcamalar, hele ki hafta sonu ise TL/Döviz kuru bankalar tarafından çok yüksek olarak belirlenmiş kur üzerinden işliyor. Zarar etme olasılığınız yüksek.

12. Pratik Bavul Hazırla

Ben bavulumu seyahate birkaç saat kala hazırlayanlardan değilim. Her şeyde olduğu gibi bavul hazırlamada da planlıyım. 🙂 Ve bavul hazırlamak benim için ayrı bir heyecan, ayrı bir keyif. Birkaç gün önceden başlayıp, tatilin havasına girmeyi seviyorum. İşte pratik bir bavul için benim de uyguladığım birkaç ipucu;

  • Bavulunuza koyacaklarınızın bir listesini çıkarın, gereksiz eşyaları böylece daha kolay elersiniz.
  • Sadece kabin boyu bavul ile seyahat edin. Böylece hem az para ödeyin hem de inince bavulunuzu gelmesini beklemeyin. Zamandan tasarruf edin.
  • Kabine alabileceğiniz eşyalar ve özellikle sıvılar ile ilgili uçacağınız havayolu şirketinin internet sitesinden bilgi edinin.
  • Tekerlekli bavul yerine kabine girebilecek büyük bir sırt çantası edinin. Tekerlekli bavullarla kıyaslarsak sırt çantaları seyahat ve uçuşlar esnasında evet çok pratik ama konaklarken sırt çantalarından aradığınız eşyayı bulmak kolay değil unutmayın.
  • Cepli bir sırt çantası alın. Özellikle seyahat için tasarlanmış bu tip çantaların cepleri, gözleri, fermuarlı kısımları inanılmaz eşya alabiliyor içine.
  • Elinizin altında olmasını istediğiniz eşyalarınız için daha küçük bir boy sırt çantası daha olsun yanınızda. Uçakta iken kocaman bavulu kurcalamak insanı yorabiliyor.
  • Ayakkabılar gereksiz ağırlık yapabiliyor, mümkünse tek ayakkabı ile seyahat edin.
  • Kişisel bakım ve kozmetik eşyalarınızın seyahat boyu olmasına dikkat edin, zira kabine almayabilirler.
  • Kıyafetlerinizi rulo halinde bavulunuza yerleştirin, en alta en kalın olanları koyun. Düzgün katlanmış ve düzgün yerleştirmiş olun ki yerden tasarruf edebilesiniz.
  • Ben seyahat edeceğim şehrin, orada bulunacağım tarihteki hava durumunu muhakkak kontrol ederim. Çok soğuk veya yağmurlu değil ise, bana yetecek kadar kazak, atkı ve ayakkabı götürmeye dikkat ederim.
  • Seyahat edeceğim şehirde gezeceğim noktalar, hangi gün nereyi gezeceğim ve hangi gün ne giyeceğimi, kıyafetim ile hangi aksesuarı kullanacağımı bile önceden tasarlarım. Böylece artık seyahatlerimde hiç gereksiz eşya götürmüyorum yanımda.
  • Eğer otelde konaklayacaksanız, yanınıza saç kurutma makinesi, havlu veya çarşaf almanıza gerek yok. Gereksiz ağırlık yapmayın.
  • Yanıma alacağım makyaj eşyalarım, lens suyum, kremlerim vb gibi kozmetik ürünler için ayrı minik bir çanta alırım yanıma. Bu ürünleri ona yerleştirip sonra bu çantayı da ana bavuluma koyarım. Ne istersem vakit kaybetmeden bulmamı sağlıyor bu yöntem.
  • Kirli kıyafetlerim için muhakkak yanıma bir bez poşet alırım. Kirlileri ona koyarım ki, temiz kıyafetlerimi kirletmesin.
  • Takılar ,tokalar, iç çamaşırları için ayrı minik bir poşet hazırlarım.

13. Online Check In Yap, Uçak Saatini Kontrol Et

Uçuş saatinizden önce online check in yapmak size vakit kazandıracaktır. Bagaja vereceğiniz bavulunuz da yok ise, sadece kabin bagajı ile seyahat ediyorsanız, kontuara hiç girmeden direk güvenlikten geçiş yapabiliyorsunuz. Mobil biletiniz zaten telefonunuzda kayıtlı olacaktır, ben bazen biletin çıktısını da alıyorum daha pratik olsun diye. Uçak saatini kontrol edin, en az 2 hatta 3 saat önce havalimanında olun. Online check in yapmadıysanız ve bagajınız var ise, uzun sıralı bir kontuar sizi bekliyor olabilir. Güvenlik geçişlerinde ve pasaport sırasında uzun kuyruklar sizi bekliyor olabilir. Tüm bunları hesap edin.

Hiç unutmam bir İsviçre uçuşumda koskoca Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bir ucundan diğer ucuna uzanan bir pasaport sırası vardı.  Bu gibi durumlarda paniklemeyin. Öncelikli geçiş sırası da var. Ama tabi belli bir ücret karşılığında. En son 30 TL gibi bir rakam ödemiştim. Önceden satın almanıza gerek yok, baktınız sıra uzuyor, ödemeyi orada yaparak beklemeden geçiş yapabilirsiniz. Normal pasaport sırasına girdiniz veya güvenlikten geçiyorsunuz ve sıra durdu, çok yavaş ilerliyor. Yine paniklemeyin. Nazikçe önünüzdeki insanlara biletiniz üzerindeki uçuş saatini göstererek öncelik isteyin. Kimse karşı çıkmayacaktır. Ama nezaket önemli. Milleti yararak öne geçmek isteyenlere kimse hoşgörü göstermez unutmayın.

14. Bir Bel veya Sırt Çantası Edin

Instagram’a yüklediğim seyahat fotoğraflarımın hemen hepsinde bir sırt çantası göreceksiniz. 🙂 Genelde bir çantanın aynı modelini benimseyip onun farklı renklerini satın alıyorum. Ben şehirleri yürüyerek gezmeyi çok seviyorum. O yüzden bu çantalar benim için büyük bir gereklilik. İçinde ne taşıdığımı sürekli bana soruyorsunuz. 🙂 Su, kahve termosum, atıştırmalıklar, güneş kremim, güneş gözlüklerim, berelerim, atkı, fotoğraf makinem, aldığım hediyelik eşyalar, süpermarkette görüp aldığım herhangi birşey gibi gibi. Enteresan bir durum yok yani. Ama tüm bunları şık bir çanta içinde taşımam imkansız bu yüzden sırt çantaları kurtarıcım. Ama pasaport, cüzdan ve nakit paranızı asla orada taşımayın. Benim boynuma astığım ayrıca küçük bir çantam daha var. İçine değerli eşyalarımı koyup güvenli bir şekilde taşıyorum. Buna dikkat edin. Sırtınızdan çalınma olasılığı yüksek çünkü. Fotoğraflarda o minik çantayı üzerimde göremiyor olmanızın nedeni ise sırt çantası ile beraber fotoğrafın ahengini bozuyor olması. 🙂

15. Taşınabilir Şarj Cihazı Edin

Bu cihazlar telefonunuza güç akışı sağlayan cihazlardır. Benim hayat kurtarıcılarım yani. 🙂 Seyahatlerimde asla yanımdan ayırmam. O kadar çok video ve fotoğraf çekiyor, Instagram’dan o kadar çok hikaye ve paylaşım yapıyorum ki, telefonumun pili zayıfladığında olmazsa olmazım benim bu cihazlar.

Amsterdam Camping Zeeburg’da çadırda konaklarken şarj cihazımın da şarjı bitince gece cihazı bir ara duşların oradaki prizlere takayım bir 15 dakika bir şey olmaz dedim, döndüğümde yoktu tabi yerinde. 🙂 Çadırda elektrik de yok tabi. Gece telefonsuz ve internetsiz kalmak kabustu. Allah bundan başka dert vermesin hiçbirimize. 🙂 Aman powerbank’inizi yanınızdan ayırmayın.

Yorum yapın