Dedeağaç Gezilecek Yerler

Dedeağaç yani diğer adıyla Alexandroupoli çok sık seyahat ettiğim bir şehir. Aslında buraya yaz kış sırf o muhteşem yemekleri için gidiyorum diyebilirim. İstanbul’dan yaklaşık dört saatlik yolculukla ulaşabileceğin Dedeağaç, vizen varsa ve hafta sonu farklı bir ülke görmek istiyorum diyorsan çok memnun kalacağın bir alternatif. Tabi bu süre gümrükteki yoğunluğa göre de değişebiliyor. Yazımın devamında bununla ilgili başımdan geçen kötü bir olayı anlatacağım. Haydi gelin şimdi Dedeağaç ile birlikte farklı rota önerilerimin de olduğu Dedeağaç gezilecek yerler listemize göz atalım.
Haydi gelin bu güzelliği beraber keşfedelim. Sen de ruhunu yollara bırak…

Dedeağaç Gezilecek Yerler

Dedeağaç Gezilecek Yerler – Yapılacaklar

1. Deniz fenerinde fotoğraf çekin

Sahilde tam merkezde Vasileos caddesi üzerinde kentin sembolü olan deniz fenerinde mutlaka fotoğraf çekin. 🙂

2. Dimokratias caddesini gez

Dimokratias yani demokrasi caddesi kentin en merkezi caddesi. Cadde boyunca çeşit çeşit kafeler, pastaneler, mağazalar var. Kafenin birinde oturup frappe içmeyi de ihmal etme.

3. Market alışverişi yap

Euronun bu kadar başını alıp gitmediği zamanlarda Türkiye’den gelip şehrin hem girişinde hem çıkışında bulunan Lidl marketlerden aylık alışverişini yapan çok insan vardı. Fakat yine de Türkiye’de bulunmayan farklı ürünler ilgili çekiyorsa bu marketlere uğrayabilirsin. Ayrıca merkezde sahilde AB isimli bir market var. Burada da yerel birçok ürün bulabilirsin.

4. Dedeağaç’ta kamp yap!

Kamp yapmayı seviyorsan Dedeağaç merkeze yürüme mesafesinde Makri tarafına giderken solda Dedeağaç belediyesi kamp alanı var. Burada defalarca kamp yaptım. Her defasında çok memnun ayrıldım. Kamp alanı tam deniz kıyısında yer alıyor ve plajla iç içe. Kamp oldukça düzenli ve temiz. İçerisinde bir restoran ve marketi bulunuyor. Kampta konaklama fiyatları da oldukça uygun.

5. Makri’yi gez

Makri Dedeağaç’a yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan küçük bir köy. Makri’ye hem yerel halk hem de turistler genelde plajları için gidiyor. Denizi muhteşem ötesi çünkü. Fakat benim gidiş amacım o değil. 🙂 Makri merkezde bulunan Agia Anastasia kilisesinin önünden aşağıya doğru gittiğinizde önünüze küçük bir liman çıkıyor. Tam bu limanın girişinde Filarakia Limanaki adlı bir restoran bulunuyor. Burada yediğim deniz ürünleri ve salataların tadını başka yerde bulamadım diyebilirim. 🙂

6. Kastanies – Orestiada – Dimetoka – Dedeağaç turu yap

2021 Ekim ayında bir günlüğüne Dedeağaç’a gitmeye kara vermiştim. O tarihlerde covid 19 önlemleri kapsamında İpsala sınır kapısının Yunanistan tarafındaki Kipoi sınır kapısı sadece ticari araç geçişlerine izin veriyordu. Biz de Edirne Pazarkule sınır kapısı ve karşı tarafı olan Kastanies sınır kapısından gitmeye karar verdik. Orada öyle bir kısıtlama yoktu. Kastanies’de kısa bir molanın ardından Türkiye’ye paralel bir şekilde ilerleyerek sırasıyla Orestiada ve Dimetoka şehirlerine uğradık. Çok küçük şehirler olduğundan gezmek de az vakit aldı. Dimetoka’dan sonra ise Dedeağaç’a ulaştık. Kastanies – Dedeağaç arası 1,5 saat sürüyor. Diğer şehirlerdeki gezi sürelerine göre toplam gezi sürenizi planlayabilirsin.

7. Kavala – İskeçe – Gümülcine – Alexandroupoli turu yap

Bir Dedeağaç seyahatime iki gün ayırmıştım. İlk gün Dedeağaç’ta kamp keyfi yaptım. Ertesi gün sabah erkenden Kavala’ya doğru yola çıktım. Dedeağaç – Kavala arası 1,5 saat. Kavala’yı turladıktan sonra dönüşe geçtim. Dönüş yolunda Önce İskeçe (Xánthi) ve devamında Gümülcine’den (Komotini) geçiyorsun zaten. Oralara da uğradıktan sonra akşam Dedeağaç’a döndüm ve kamp keyfime devam ettim. 🙂

8. Trakya Etnoloji Müzesi

Vaktin varsa ve müze gezmeyi seviyorsan gideceğin ilk yer Trakya Etnoloji Müzesi olacak. Bu müze şehirdeki en geniş koleksiyona sahip. Yerel aletler, eşyalar, kostümler sergileniyor.

9. Altınalmazı Parkı

Yazlık tiyatrosuyla ünlü olan bu parkta aynı zamanda yürüyüş yolları, kafeler var. Güzel vakit geçirilebilir.

10. Dadia Milli Parkı

Doğa tutkunuz varsa 8 kilometre uzaklıktaki Dadia Milli Parkını gezebilirsiniz. Bu orman nadir görülen yırtıcı kuş türlerini, köknar, kayın, meşe, çam gibi çeşitli ağaçları barındırıyor. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu milli parkta yürüyüş yolları patikalar bulunuyor.

Dedeağaç’ta Genel Giderler

Dedeağaç’ta Konaklama

Dedeağaç konaklama seçenekleri bakımından zengin diyebiliriz. Kısa süreli ziyaretler için 50-60 euro bandında hem merkezde hem de güzel denilebilecek oteller bulabilirsiniz. Yaz sezonunda ise fiyatlar bir tık artabiliyor ve seçenekler de azalıyor. Deniz kenarı, merkeze biraz uzak, plaja yakın, deniz keyfi yapabileceğiniz otel istiyorsanız bunlar da var. Tercih senin. Yukarıda bahsettiğim çadır kampı da başka bir seçenek. En son gittiğimde çift kişilik çadır alanı ve otopark için bir günlüğüne toplamda 27 euro ödemiştim. 🙂

cigdem ceylan alexandroupoli gezilecek yerler 55

Dedeağaç’ta Yeme İçme

Dedeağaç sahili boyunca tavernalar yani restoranlar mevcut. Bu tavernalarda et ve makarna çeşitleri olsa da tabii ki taptaze deniz ürünleriyle öne çıkıyorlar. Herhangi birini önermeyeceğim. Ben bu tavernaların hemen hepsini denedim diyebilirim. Hepsi de birbirinden lezzetli ve fiyat olarak birbirlerine çok yakın ve uygun. Her blogda önerilen Türkiye’den gelenlerin rağbet ettiği yerler de var ama benim için her gittiğimde farklı tavernaları denemek daha keyifli. Yaz mevsiminde sahil tarafına da sandalye koyuyorlar. Menünüze mutlaka kabak kızartmasını dahil edin derim. 🙂 2 kişi mezesi, balığı, kalamarı, salatası, içeceği dahil mükellef bir yemeğe toplam 40-50 euro ödersiniz. Aldığınız lezzet sizi o kadar memnun edecek ki bir süre sonra tekrar sırf bu yemekler için tekrar Alexandroupoli’ye gideceksiniz, garanti veriyorum. 🙂 Suvlaki yemek istiyorsanız Kountouriotou caddesi üzerinde suvlaki yapan birden fazla restoran bulabilirsiniz. Yunanistan’a gittiğinde tabii ki frappe içmeden dönmeyeceğiniz biliyorsundur. 🙂

Dedeağaç’a Nasıl Gidilir

Ben Dedeağaç’a kendi aracımla gidiyorum. İsterseniz otobüs seçeneği de var. Dedeağaç İpsala sınır kapısından sadece 40 kilometre uzaklıkta. Gümrük işlemlerinin süresine göre İstanbul’dan yaklaşık 4 saatte ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla sınırı geçmenin bazı kuralları var bunları araştırmayı ihmal etmeyin. Schengen vizeniz zaten var olarak kabul ediyorum. Araç konusunda ise araç sahibi araçta olmalı veya vekaletname olmalı, ehliyet yeni tip olmalı ve aracınıza yeşil sigorta denen uluslararası geçerliliği olan yeşil kart sigortası yaptırmış olmalısınız. Yunanistan’a girişte ruhsatla birlikte tüm bu belgeleri kontrol ediyorlar. Sizi bir konuda uyarmak isterim. Bunu yaşayarak öğrendim. 🙂 Yine bir günlüğüne Dedeağaç’a gitmeyi planlamıştım. Tarih ise Ağustos ayının ortalarıydı. Bu tarihler meğerse Türkiye’ye gelen gurbetçilerimizin dönüş tarihiymiş. 🙂 Size İpsala sınır kapısındaki kuyruğu anlatamam. Saat 14.00 gibi ulaştığım sınır kapısından 17.00 gibi geçtim. Fakat asıl çile bundan sonra başladı. Yunan tarafının işlemleri iyice yavaşlatmasından ötürü tam Meriç nehrinde Türk – Yunan sınırının olduğu köprünün üzerinde kontak kapatmak zorunda kaldık ve 6 saat boyunca orada mahsur kaldık. Gece saatlerinde anca Dedeağaç’a ulaşabildim, tabi bitik halde. Yani gideceğiniz tarihleri iyi seçin, tam gurbetçilerimizin dönüş tarihlerine denk getirmeyin.

cigdem ceylan alexandroupoli gezilecek yerler 52

Yorum yapın