Alkmaar Gezilecek Yerler

Kuzey Hollanda kanalı üzerine kurulu şirin bir şehir daha. 🙂 Minyatür Amsterdam diyebiliriz bence buraya. Diğer gezdiğim şehirlerine oranla en az turistik bölge Alkmaar. Peynirleri ile ünlü. Amsterdam’da yaşayanlar genelde haftasonu Pazar alışverişi yapmak için Alkmaar’a gidiyorlar. Görülesi mi evet görülesi bir şehir. 🙂 Şiddetle tavsiye ederim!

Alkmaar Gezilecek Yerler

Alkmaar’a nasıl giderim?

Amsterdam Merkez İstasyonundan 852 numaralı Shagen, intercity trenine biniyorsunuz.

Biletinizi bilet otomatlarından alabilirsiniz, İngilizce seçeneği mevcut. “Hata yapmak istemiyorum dilim çok yok” diyenler, bilet ofisine yönlensin. Amsterdam’a geri dönecekseniz gidiş-dönüş bilet almanız mantıklı, daha ucuza geliyor. Yaklaşık 1 saatte hoop Alkmaar’dasınızİki kişi gidiş dönüş yaklaşık 16 eur gibi bir ücret ödeyeceksiniz.

Biletinizi önceden online olarak Hollanda’nın resmi tren işletmesi olan NS International internet sitesinden satın alabilirsiniz.

  • İpucu 1: Bileti yetkiliden aldınız, mutlaka trenin hangi platformdan kalkacağını ve saatini de sorun. Merak etmeyin görevliler aşırı yardımcı, size saati en yakın trenin bilgilerini verecekler. Anlamadıysanız not kağıdına yazmasını isteyin, çekinmeyin.
  • İpucu 2: Platforma ulaşmakta geciktiniz ve tren kalktı, haydaaa ne olacak şimdi? 🙁 Şaka şaka korkmayın, çünkü bir sonraki trene de binebilirsiniz, çünkü aldığınız bilet açık bilet. 🙂 Hemen en yakınınızdaki monitöre göz atın ve oradan Alkmaar’ı arayın. Evet biraz karışık gelebilir çünkü trenler tek hat üzerinde gidip gelmiyor, çok farklı rotalar var. Amsterdam’dan başka şehre yolculuk yapıyorsunuz. Belki siz Belçika’dan veya Almanya’dan gelen trene biniyor bile olabilirsiniz. Sakince monitöre bakın. “Yok ben anlamadım ne olacak şimdi yaa” mı dediniz, hoop bilet ofisine geri dönün ve bilgi alın, veya etrafta gördüğünüz info ofislerindeki görevlilere ekşiyin. Merak etmeyin. Kimse sizi geri çevirmeyecek, bana güvenin. 🙂
  • İpucu 3: Amsterdam’da merkez istasyonun birkaç noktasında trenler ve rotalar ile ilgili bilgi alabileceğiniz turist info ofisleri mevcut. Çekinmeden sorabilirsiniz her şeyi.

Alkmaar’da neler yaparım?

Alkmaar peynir pazarı: Halk arasında taaa 1300’lerde bu geleneğin başladığı konuşuluyor. Yılın her nisan ve eylül ayları arasındaki her cuma günü açık, yöresel ve çeşit çeşit peynirler satılıyor bu pazarda.

Asla sıradan bir pazar gibi düşünmeyin burayı. Saat 10.00’a doğru rengarenk şapkalı ve yöresel kıyafetler giyen peynir taşıyıcıları, özel olarak hazırlanmış tahtalar ve tekneler üzerinde tarihi peynir taşıma seremonisini gerçekleştiriyorlar. Arka fonda yerel kıyafetli sanatçılar Hollanda müziği çalıyor. Koşuşturan peynir taşıyıcıları ve yine yöresel kabarık kıyafetleriyle genç kızlar ve yaşı geçkin kadınlar dolaşıyor etrafta. Sanki orta çağdaki bir yerel pazarda hissini aynen alıyorsunuz. Muhteşemdi yaaa!!!

alkmaar-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Saat 10.00’da meydanda bir zil çalıyor, bu peynir pazarının başlangıcını gösteren işaret. Sonrasında yine bir seremoni eşliğinde peynir satışı başlıyor. Pazarın içinde ayrıca yerel Hollanda lezzetlerini tadacağınız satıcılar var. İnanılmaz güzel bir ortam. Gidin görün yaaaaaa, şuan orada olmak istedim bir kez daha. 🙂 Lafı uzatıyor olmam o yüzden hahahaha.

Adres: Waagplein 2

İpucu 4: Cuma erken bir saatte orada olun ki tüm bu anlattıklarımı kaçırmayın.

Peynir müzesi: Şehrin tam göbeğindeki bu müzede peynir üretimiyle ilgili film, görüntüler ve resimler bulunmakta. Ayrıca o tarihte yaşamış 24 Hollandalı kadının 16. yüzyıldan kalma portrelerini de içeride bulabilirsiniz.

Stedelijk-Kent Müzesi: Şehrin tarihini öğrenmek istiyorsanız mutlaka gezin. Protestan devrimine ait resim ve eserler var. Tarih boyunca yaşamış birçok Hollandalı sanatçının resimleri sergileniyor. Yetişkinler için 8 eur ücret alınıyor.

St. Alkmaar Laurens Kilisesi: Şehrin tam merkezinde ve en çok fotoğraflanan ortaçağ yapılarından biri bu kilise.

Alkmaar’da nerede konaklarım?

Ben Alkmaar’ı çok sevdim, ille de geceyi burada geçirmek istiyorum diyenlere, buyrun size , merkeze çok yakın alternatifler;

  • Golden Tulip Hotel Alkmaar: Gecelik 94 eur.
  • Pension Onassis: Gecelik 80 eur.

Daha uygun fiyatlı biryer bakıyorsanız;

  • Kings in city Hostel: Gecelik 53 eur.

Alkmaar’da yeme içme:

Anne&Max: Çok sağlam bir kahve ve birçok yerel lezzet seçeneği var. Personel de çok güler yüzlü. Acıkırsanız bir uğrayın, aşırı memnun kalacaksınız, net!

  • Kahve ve latteler: 2-3 eur.
  • Kahvaltı: 7-10 eur.
  • Sandviç ve salatalar: 9-10 eur. (Özellikle organik keçi peynirli veggie club sandviçi ısrarla tavsiye ediyorum.)
  • Tatlılar: 3-4 eur. (Blackberry and coconut pie’a bayıldımmmmmmmmm!!)

De Vlaminck : Gerçekten abartmayacağım, şimdiye kadar yediğim en güzel patates kızartmasını burada yedim. 🙂 Hollanda’nın en sevdiğim yanı külahta satılan kızarmış patatesler. Asıl keramet de çeşit çeşit soslarında. 🙂 Aşırı lezzetli ve uygun fiyatlı bir yiyecek alternatifi yani. Bu mekanın önünde bazen deli sıra oluyor. Çünkü şehrin en ünlü patatesçilerinden biri burası.

Küçük külah patates: 5-6 eur civarı.

Bu kadar hızlı gezmemin sırlarından biri de böyle pratik yemek mekanlarını keşfetmek. Yeri gelmişken planlı bir seyahat organizasyonu için hazırladığım 15 adımda seyahat planı yazıma göz atın. 🙂

Bu şirin kafelerin yanı sıra benim asıl yemek tercihim sokak lezzetleri yani sosis, hamburger, pizza ve sandviçler oluyor. “Bu beslenme stili çok sağlıksız değil mi ama?” diye soranlarınız olabilir. Ben bünyemi ve vücudumu tanıyorum, sınırlarımı çizmeyi bildiğimden kilo problemim olmuyor. Zaten son zamanlarda protein ve yağ ağırlıklı ketojenik diyet uyguladığım için genelde marketlerden bu diyete uygun yiyecekler alıp yiyorum. Ketojenik diyetin bir özelliği de hem az yemiş oluyorsunuz ama uzun süre tok kalıyorsunuz.

İpucu 5: Alkmaar’da Albert Heijn adlı markette de birçok ucuz ve lezzetli sandviç çeşitleri var. Restorana ayıracak vaktiniz yok ise aklınızda bulunsun.

Detaylı Amsterdam yeme içme yazım için tıklayın.

Alkmaar Amsterdam’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan bir şehir. Yola o kadar ayıracağınız vaktiniz yok ise size Amsterdam’a yaklaşık 30 dakika mesafedeki Haarlem ve Zaandam şehirlerini de önerebilirim. Mutlaka bu iki şehri de görün.

Yorum yapın