Zaandam Gezilecek Yerler

Zaandam gezilecek yerler yazım ile gelin bu tatlı şehri beraber keşfedelim. 🙂 Zaandam, tarihi 17. yüzyıla uzanan, binaları ve yel değirmenleri ile ünlü minik bir şehir. Amsterdam’a yakın şehirler turunuzda muhakkak bu şehri rotanıza alın. Hem çok sevimli hem de merkezden ulaşım sadece 10 dakika.

zaandam-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Zaandam Gezilecek Yerler

Zaandam’a nasıl giderim?

Amsterdam merkez istasyonundan 844 numaralı Alkmaar, sprinter trenine biniyorsunuz.
Biletinizi bilet otomatlarından alabilirsiniz, İngilizce seçeneği mevcut. “Hata yapmak istemiyorum dilim çok yok” diyenler, bilet ofisine yönlensin. Amsterdam’a geri dönecekseniz gidiş-dönüş bilet almanız mantıklı, daha ucuza geliyor. Yaklaşık 10 dakikada hoop Zaandam’dasınızİki kişi gidiş dönüş yaklaşık 9 eur gibi bir ücret ödeyeceksiniz.

Biletinizi önceden online olarak Hollanda’nın resmi tren işletmesi olan NS International internet sitesinden satın alabilirsiniz.

İpucu 1: Bileti yetkiliden aldınız, mutlaka trenin hangi platformdan kalkacağını ve saatini de sorun. Merak etmeyin görevliler aşırı yardımcı, size saati en yakın trenin bilgilerini verecekler. Anlamadıysanız not kağıdına yazmasını isteyin, çekinmeyin.

İpucu 2: Platforma ulaşmakta geciktiniz ve tren kalktı, haydaaa ne olacak şimdi? 🙁 Şaka şaka korkmayın, çünkü bir sonraki trene de binebilirsiniz, çünkü aldığınız bilet açık bilet. 🙂 Hemen en yakınınızdaki monitöre göz atın ve oradan Zaandam’ı arayın. Evet biraz karışık gelebilir çünkü trenler tek hat üzerinde gidip gelmiyor, çok farklı rotalar var. Amsterdam’dan başka şehre yolculuk yapıyorsunuz. Belki siz Belçika’dan veya Almanya’dan gelen trene biniyor bile olabilirsiniz. Sakince monitöre bakın. “Yok ben anlamadım ne olacak şimdi yaa” mı dediniz, hoop bilet ofisine geri dönün ve bilgi alın, veya etrafta gördüğünüz info ofislerindeki görevlilere ekşiyin. Merak etmeyin. Kimse sizi geri çevirmeyecek, bana güvenin. 🙂

İpucu 3: Amsterdam’da merkez istasyonun birkaç noktasında trenler ve rotalar ile ilgili bilgi alabileceğiniz turist info ofisleri mevcut. Çekinmeden sorabilirsiniz her şeyi.

Zaandam’da neler yaparım?

Inntel Hotel: Tren istasyonundan çıktığınız anda şehrin legodan yapılmış gibi duran simge yapısı Inntel Otel’i göreceksiniz. Rengarenk ve farklı mimarisi ile bol bol Instagram’lık fotoğraf çekebilirsiniz önünde. 🙂 Işık da güzelse, köprünün üzerinde arkanızda Inntel otel manzarası! İnanılmaz fotoğraflar çıkıyor burada.

zaandam-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Inntel Otel’in hemen çaprazında kocaman bir alışveriş merkezi olan Primark var. Açıkçası ben gittiğim yerlerde asla alışveriş merkezi gezmeyi sevmem, hiç hoşuma gittiğini söyleyemeyeceğim bu yüzden. Siz de benim gibi düşünüyorsanız ilerleyin. 🙂

zaandam-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Gedempte Gracht (Şehir Merkezi):

Ben şehrin ortasından geçen Zaan nehrinin etrafında sadece yanyana dizilmiş Amsterdam binalarını göreceğimin hayalini kurarken (ki gördüm), bu binaların aralarında sıra sıra dizili butik ve outlet mağazalarını görünce hayal kırıklığına uğradım. Aslında caddeyi 2’ye bölen nehir çok sevimli ama bu dükkanlar şehir merkezinin havasını kesinlikle bozmuş. 🙁 Bu bir milyoncu tadındaki mağazaları yok sayarak kanalın ve tarihi binaların tadını çıkararak ilerleyebilir ya da bu mağazalardan ucuz hediyelik eşya ve diğer ihtiyaçlarınızı satın alabilirsiniz.

zaandam-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Oostjidzer ve Westjizder kiliseleri: Kilise gezmeyi sevenlere ve kiliselerin ilginç tarihlerini merak edenlere gelsin. 17. yüzyıldan kalma bu iki kilise özellikle hava karardığında farklı bir havaya bürünüyor.

zaandam-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Zaanse Schans

Bu bölge masal kasabası gibi büyüleyici bir yer! Zaandam’a kadar gelmişken vaktiniz var ise, muhakkak gidin çünkü bence şehrin merkezinden çok daha fazla keyif alınası bir bölge.

Nasıl giderim:

  • Zaandam merkez istasyonundan 4044 numaralı Uitgeest sprinter trenine binip, Zaandijk Zaanse Schans istasyonunda iniyorsunuz. Yolculuk yaklaşık 6 dakika sürüyor, indikten sonra da bir 15 dakika yürüyeceksiniz.
  • Yürümek istemem diyorsanız, Zaandam merkezden 64 veya 69 numaralı otubüse binip Zaandam, Zaanse Schans durağında yani gitmek istediğiniz yerin tam dibinde ineceksiniz. Karar sizin. 🙂 Ben yürüyerek keşfi çok sevdiğim için tren tercih etmiştim.

Zaanse Schans’da neler var: Yeldeğirmenleri, küçük güzel Hollanda evleri, küçük hediyelik eşya dükkanları, peynir yapımı ve ayakkabı yapımı atölyesi, çikolata ve kakao imalathanesi… Tüm bu saydıklarımın arasında kendinizi başka bir dünyada hissediyorsunuz . Değirmenlerin sesi, kakaonun kokusu, manzara falan şahane yani…. Molen De Kat ve De Zoeker Molen yel değirmenlerini muhakkak gezin. Detaylı Zaanse Schans yazım için tıkla!

Zaandam’da nerede konaklarım?

Önce baştan söyleyeyim, Amsterdam’a yakın olması ve oradan biraz daha ucuz olması sebebi ile aklınızı çelmiş olabilir burada konaklama fikri. Ama vaktinizin çoğunu Amsterdam’da geçirecekseniz gidiş-geliş tren bilet fiyatlarını ve kaybedeceğiniz vakti de hesabınıza katın derim. Yine de size şehir merkezinde konaklayabileceğiniz birkaç alternatif önereceğim.

  • Inntel Hotels Zaandam: Bu meşhur otelde konaklamanın gecelik fiyatı yaklaşık 130 eur.
  • Manzo Suites: Bütçesi olanlar ve konforlu bir yerde kalmak istiyorum diyenlere, 4 yıldızlı bu otelin gecelik fiyatı yaklaşık 120 eur.

Bence bu paraları Zaandam’da bir otele vermek değmez, bilet fiyatlarını da üzerine katarak hesaplayıp Amsterdam’da bir otelde konaklayabilirsiniz. Ama illa ben burada geceleyeceğim ve bize ucuz otel öner diyenlere;

  • Easy Otel Zaandam: Gecelik yaklaşık 60 eur.
  • Ibıs Budget Zaandam: Gecelik yaklaşık 70 eur.

İpucu 4: Unutmayın,fiyat düştükçe genelde şehir merkezine yakınlık azalır. 🙂

Karar sizin 🙂

zaandam-gezilecek-yerler-cigdem-ceylan

Zaandam’da yeme içme:

Sugar stars: Sevimli bir cafe ve fırın. Ben burada kruvasan, ekmek, haşlanmış yumurta, jambon ve peynirli güzel bir kahvaltı yapmıştım. Fiyatı 10 eur idi. Öğle yemeği, tatlı alternatifleri de var. Fiyatlar gerçekten makul. Deneyin.

  • Kahvaltı: 8-10 eur.
  • Hamburger: 9 eur.
  • Sandviç çeşitleri: 3,5-11 eur.

Adres: Stadhuisplein 90.

‘t Groene Pandje: Israrla tavsiye ediyorum!!!! Kanal üzerinde küçük bir Zaandam evini restaurant’a dönüştürmüşler ve içeride her şey aşırı yerel ve fiyatlar gayet makul. 🙂

  • Kahve ve latteler: 2-4 eur.
  • Smoothie ve shake’ler: 4-5 eur.
  • Atıştırmalıklar: 3-7 eur.
  • Kahvaltı: 12-15 eur.
  • Sandviçler: 9 eur.
  • Yerel ekmek, rulo ve çörekler: 4-5 eur. (Muhakkak deneyin, çok fazla yerel çeşit var)
  • Hamburger ve salatalar: 7-10 eur.
  • ’t Groene Pandje spesiyalleri: 9,75 eur. (Hollanda’ya özgü yerel lezzetler)

Bu kadar hızlı gezmemin sırlarından biri de böyle pratik yemek mekanlarını keşfetmek. Yeri gelmişken planlı bir seyahat organizasyonu için hazırladığım 15 adımda seyahat planı ipuçlarım için tıklayın. 🙂

Bu şirin kafelerin yanı sıra benim asıl yemek tercihim sokak lezzetleri yani sosis, hamburger, pizza ve sandviçler oluyor. “Bu beslenme stili çok sağlıksız değil mi ama?” diye soranlarınız olabilir. Ben bünyemi ve vücudumu tanıyorum, sınırlarımı çizmeyi bildiğimden kilo problemim olmuyor. Zaten son zamanlarda protein ve yağ ağırlıklı ketojenik diyet uyguladığım için genelde marketlerden bu diyete uygun yiyecekler alıp yiyorum. Ketojenik diyetin bir özelliği de hem az yemiş oluyorsunuz ama uzun süre tok kalıyorsunuz.

İpucu 5: Zaandam’da Albert Heijn adlı markette de birçok ucuz ve lezzetli sandviç çeşitleri var. Restorana ayıracak vaktiniz yok ise aklınızda bulunsun.

Amsterdam’a yakın diğer şehirler Alkmaar ve Haarlem yazılarım için tıklayın.

Yorum yapın