Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin 11 Altın Kural

1. Seyahat Planlamanızı Erken Yapın

Birçok havayolu şirketi 11 aylık veya 1 yıllık biletlerini önceden satışa sunar. Organize olun ve seyahat planlamanızı erken yapın. Önceden satın aldığınız biletler oldukça uygun fiyata geliyor. Önümdeki koca 1 yılı nasıl öngörebilirim diyebilirsiniz haklı olarak. En azından 6 ay önce biletinizi almış olun. Ben uzun tatil planlamalarımı genelde 6 ay öncesinden yaparım. İşimi, gücümü ve yıllık izin tarihlerimi de buna göre önceden ayarlıyorum elbette. Planlı hareket etmek her zaman cebinize tasarruf sağlar.

2. Uçak Biletinizi Çok Geç Alın

Yukarıda biletinizi erken satın alın demişken, şimdi bu başlık “Haydaaa nasıl yani?” demenize sebep olmuş olabilir. 🙂 Haklısınız. Sadece bir kez ve yakın zamanda başıma gelen deneyimi paylaşayım. Bir perşembe günü canım sıkılmış ve cep telefonumu karıştırırken Skyscanner’a bakayım dedim, hafta sonuna biletler ne kadar diye. Bir baktım aynı hafta cumartesi günü Bükreş’e epey ucuz bir bilet var. 🙂 Hemen kaptım tabi. Unutmayın havayolu şirketleri daima dolu uçakla uçmak isterler. Öngördükleri zaman diliminde hedefledikleri bilet satış ve doluluk oranlarına ulaşamazlarsa hemen kampanya başlatırlar. Ama bu yol her zaman sizi başarıya götürmez onu baştan söyleyeyim. 🙂 Kimi zaman son birkaç gün kala bilet fiyatları 2-3 katına çıkıyor.  Havayolu şirketlerini sürekli takipte kalın, hatta son dakika fırsatlarından faydalanmak için mail adresiniz ile üye olun ki anında kampanyadan haberdar olasınız. Denemekte fayda var son dakika fırsatlarını.

3. Fiyata Göre Lokasyon Belirleyin, Seyahat Tarihlerinde Esnek Olun

Yukarıda bahsettiğim arama motorlarının bazılarında çok sevdiğim bir özellik var. Sadece tarih seçiyorsunuz ve o tarihte satın alabileceğiniz en ucuz uçak biletlerini size sıralıyor. Schengen vizeniz var ise ve vizeyi aldığınız ülkeye bir kez giriş çıkış yaptıysanız bir sonraki planınızı bu sitelerin size sunduğu tercihler üzerinden yapın. Ben bu yöntemi epey kullandım. Önüme çıkan ilk Avrupa uçuşunu satın almak, hesapta hiç olmayan bir plan yapmak çok heyecanlı ve keyifli. Üstelik tarih olarak spesifik bir gün seçmenize de gerek yok bu sitelerde. Örneğin bulunduğunuz şehri seçerek, gideceğiniz lokasyonu “Her Yer” olarak işaretliyor ve seçtiğiniz ay boyunca uçabileceğiniz en uygun şehirleri sırala diyorsunuz, tüm seçenekler ekranınıza düşüyor. Yani fırsat nerede, uçuş oraya. 🙂 Muhteşem!

4. Düşük Bütçeli Biletleri Tercih Edin

Seyahatin benim için tutkuya henüz dönüşmediği zamanlarda, her çalışan gibi sadece yıllık izinlerimde seyahat eden biriyken, uçtuğum havayolu şirketinin mutlaka en lüks olmasını, bagaj ve yemeğin fiyata dahil olmasını hatta mümkünse business class olmasını tercih ederdim. Şuan bana o kadar uzak geliyor ki bu istekler. 🙂  Sadece hafta sonunda gittiğim seyahatlerimde artık yanıma bavul dahi almıyorum, sırt çantası tercih ediyorum. Böylece bagaj parası vermiyorum. İçine yemeğin dahil olmadığı havayollarını tercih ediyorum. Uzak kıtalara seyahatte konfor çok önemli olabilir ama konu Avrupa ise, uçabileceğiniz en uzak mesafe maksimum 4 saat. Bana göre çok kısa bir süre artık. Uçuşlarınızda, bagaj, yemek, koltuk seçimi gibi opsiyonlara ihtiyacınız gerçekten var mı kendinize bunu sorun. Biraz bu tarz konforlardan ödün vermesini bilin ki uçak biletinizi ucuza temin edebilin. İhtiyacımız olmayan şeylere neden ekstra ücret ödeyelim.

5. Avrupa Ülkeleri Arasında Uçak Bileti Satın Almaktan Korkmayın

ruhumyollarda seyahat ipuclari 3 2

Ben uzun Avrupa seyahatlerimde eğer iki ülke arası mesafe kısa ise tren, bana zaman kaybettirecek kadar uzun ise havayolu tercih ediyorum. Avrupa’da ülkeler arasında çok çok ucuza uçtum. Easyjet, Ryanair, Airbaltic, Norwegian, Eurowings, WizzAir, Vueling, Transavia en bilinen düşük bütçeli havayolu şirketleri. Örneğin istanbul’dan Belçika’ya gittiniz ve sonraki durağınız Amsterdam olsun istiyorsunuz ama “Nasıl becereceğim bunu?” deyip vazgeçiyorsunuz,  7 günlük izninizi de bu sebeple tek bir ülkeye ve şehre bağlı kalarak geçiriyorsunuz. Öyle değil mi? 🙂 Aslında çok kolay. Yukarıda bahsettiğim çoklu arama motorlarının veya direk havayolu firmalarının internet siteleri üzerinden biletinizi güvenle satın alabilirsiniz, tıpkı bizim havayolları üzerinden aldığımız gibi.  Biraz İngilizce bilmeniz yeterli. Bileti satın aldığımda çoğu zaman sadece telefonuma gelen mobil kod ile uçuyorum ben. Çok pratik. Budapeşte-Milano arasını en son geçen sene yaklaşık 130 TL’ye uçmuştum, şaka gibi. 🙂

6. Uçuş Puan Biriktiren Kart Kullanın

Her havayolu şirketinin kendine ait bir mil programı vardır. Kullandığımız kredi kartlarının birçoğunda da uçtukça puan biriktiren özellikler var. Yani bankaların seyahat ile ilgili size fırsatlar sunan kartlarını kullanırsanız gelecekteki uçuşlarınızın bir kısmını bu avantajlar üzerinden karşılar hatta biletlerinizi bedavaya bile getirebilirsiniz.

7. Esnek Olun, Ucuz Tarihlerde Uçun

Çoğumuz temmuz-ağustos aylarında tatil yapmayı hayal eder. Ben Avrupa ülkelerinde kış aylarında da çok büyük keyif alıyorum. Artık benim için mevsim kavramı kalmadı seyahatlerimde. Her an her yere uçabilirim. 🙂 Siz de esnek olun. Uçak bilet fiyatlarının en ucuz olduğu aylar ocak-mayıs ortası veya eylül-aralık ortası, fiyatların tavan yaptığı tarihler ise haziran ortası-ağustos sonu ve kışın yılbaşı haftası. Tatillerinizi ucuz dönemlere rast getirir ve biletinizi en az 6 ay önceden alırsanız ciddi tasarruf sağlayabilirsiniz.

8. Ucuz Havaalanlarına Uçun

Özellikle büyük Avrupa şehirlerinde birden fazla havaalanı vardır. Eğer zamanınız bol ise, ana havaalanına uçmak yerine, ucuz olanı tercih edin. Genelde bu tarz havaalanlarını düşük bütçeli havayolu şirketleri kullanır. Dolayısıyla buralara uçmanın maliyeti de daha düşük olur. Ama tabi burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Genelde bu havaalanları şehir merkezinden epey uzakta olabiliyor. Bu sebeple ucuz uçak bileti bulunca hemen satın almayın, uçağınızın indiği havaalanının merkeze uzaklığına bakın. Hele ki merkeze sınırlı ulaşım seçeneği söz konusu ise taksi kullanmanız gerekeceği için astarı yüzünden pahalıya gelebilir size. Zamanınız bol ise ve havaalanından merkeze otobüs, tren veya metro seçenekleri ile ulaşabilecekseniz ucuz havaalanlarını tercih etmek elbette çok mantıklı.

9. Aktarma Yapın

Ben genelde kısa sürede çok fazla yere seyahat etmeyi sevdiğimden dolayı, hiç aktarmalı olarak uçmadım. Zamanınız yeterli ise, özellikle Avrupa’dan farklı kıtalara gidecekseniz aktarma seçeneği mantıklı çünkü bu uçuşların fiyatları oldukça ucuza gelebiliyor. Süre ve aktarma sayısı ne kadar fazla ise bilet fiyatı da o kadar düşüyor. Ama Avrupa için tercih etmenizi tavsiye etmem. Örneğin Paris’e 2 aktarma ile 15 saatte gitmek ve tam 12 saati boş yere aktarmaya harcamak ne kadar mantıklı? Bir sorun kendinize. Üstelik bir de indi bindi yorgunluğu ve bekleme sürelerinizi hesaba katarsak, seyahat kalitenizi bileti üç kuruş ucuza alayım diye düşürmek mantıklı değil. Ve üstelik Avrupa’da en uzak mesafenin uçak ile yaklaşık 4-4,5 saat olduğunu düşünürsek.

10. Hafta Ortasında Uçun

Çoğunuz hafta sonu veya cuma akşamı uçmak ister elbette ama atladığınız bir şey var. Bu günlerde bilet fiyatları hafta içine göre daha pahalı. Eğer tarihleriniz esnekse, İstanbul’dan uçuş gününüzü çarşamba, dönüşünüzü ise salı gününe denk getirmeye çalışın. Özellikle cuma akşamı gidiş, pazar akşamı dönüş uçuşları çok pahalı.

11. Erken Saatte Uçun

En ucuz uçuş genellikle sabahın ilk uçuşları oluyor. Evet bu da sabaha karşı 03.00 veya 04.00’de uyanmanız anlamına geliyor. Kimileriniz için bu bir kabus biliyorum. Ben şanslıyım çünkü yayın saatim sebebi ile her gün 04.00’de uyanıyorum ve bünyem artık buna çok alışmış durumda. 🙂 Size de bir motivasyon sağlayayım o zaman. 🙂 Kırk yılda bir geç uyanma alışkanlığınızdan feragat etmek size ne kaybettirir, hiçbir şey. Genelde 05.00-06.00 uçuşları, öğle ve gün içi saatlerine göre çok daha ucuz olabiliyor. Keyifli bir tatil için fedakarlık yapmanız gerekiyor ise, yapın gitsin. 🙂

Yorum yapın