Ucuz Konaklama Bulmanın Püf Noktaları

1. Şehir Merkezinde Konaklamayın

Şehir merkezine yaklaştıkça konaklamanın maliyeti de artar. Popüler bölgelerde ve merkezde konaklamak şehri kolay gezebilmeniz açısından faydalı ancak şehir içinde uzak noktalardan bu bölgelere ulaşım seçenekleri bol ve ucuz ise merkezden uzak bölgeleri tercih edebilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz şey, ulaşım maliyetleri ile beraber hesapladığınızda konaklama maliyetinin yükselmiyor olması. Astarı yüzünden pahalıya geliyor ise merkezde konaklamak tabi daha mantıklı. Muhakkak gitmeden önce şehir içi ulaşım seçeneklerini araştırın.

2. Ücretsiz Konaklama İmkanlarını Araştırın

Seyahat edeceğiniz şehirde bir arkadaşınız ya da yakınınız yaşıyor ise zaten konaklamayı bedavaya getirme olasılığınız yüksek. Ama tanıdığınız kimse yok diyelim, üzülmeyin. 🙂 Size bu imkanı tanıyan konuksever ağları var artık. Bunlardan en ünlüleri; Couchsurfing, Globalfreeloaders ve Hospitality Club. Özetle, gideceğiniz şehirde halihazırda yaşayan bir insanın evinde ücretsiz konaklayabiliyorsunuz. Bu kadar basit. Kulağa ilk başta korkutucu geliyor olabilir ancak bu bahsettiğim siteler bu işi epey profesyonel seviyelere taşımış. Araştırdığım kadarı ile de dünyanın birçok ülkesinde evini hiç tanımadığı turistlere açan milyonlarca ev sahibi var. Çoğu yorum olumlu. İnsanların deneyimlerini öğrenmek amacı ile incelediğimde çoğu kişinin bu yöntemden epey memnun kaldığını öğrendim. Hem konaklamanızı bedavaya getiriyorsunuz, hem yerel insanlar ile tanışıyor, onların yaşam tarzları ve geleneklerini yakından gözlemleyerek, şehrin kültürünü tanıma imkanı elde ediyorsunuz. Bulunduğunuz şehre dair hiçbir yerde bulamayacağınız yerel tavsiyeler almak ve bunları deneyimlemek de başka bir artı. Siteleri ve sistemin nasıl çalıştığını inceleyin derim.

3. Hostel Tercih Edin

İşte benim de önceleri mesafeli durduğum konaklama seçeneklerinden biri. 🙂 Hosteller. Şimdi ise daha önce yüksek yıldızlı otel merakım için epey pişmanım. 🙂 Gereksiz yere çok gereksiz paralar ödemişim. Hostelleri ben de sizin gibi daha önce sadece sırt çantalı ve hippi ruhlu gezginler için sunulan ranzalı yurt odaları kıvamı bir konaklama seçeneği sanırdım. Buraların güvensiz olduğu yönünde bir algı vardı bende de. Ama bu algıyı birkaç sene önce yıktım. Amerika’da hiç hostel’de konaklamadım, duyduğum kadarı ile orada standartlar epey düşük olabiliyormuş ama Avrupa için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ranzalı ve 15-20 kişilik odaları olduğu gibi, hostellerin birçoğu özel ve aile oda seçenekleri de sunuyor bizlere. Üstelik bazılarında odaların kendi özel banyosu bile olabiliyor. Avrupa’da birçok hostelde konakladım. Ortak banyolar gayet temiz, odalar ise gayet hijyenik, ortam samimi ve güvenli idi. Hele ki Kuzey Avrupa ülkelerinde hostel standartları inanılmaz yüksek! Üstelik konaklama maliyetleri de otellere göre oldukça düşük. Büyük şehirlerdeki hosteller genelde toplu taşıma araçlarına ve turistik yerlere yakın konumda oluyor. Bu da bir avantaj. Hostelworld internet sitesine bir göz atın. Birçok alternatif var. Hosteller’den korkmayın. 🙂

4. Bir Günden Fazla Konaklayın ve Hafta içi Tercih Edin

Çoğu zaman aynı odada 1 gece kalmanın maliyeti 3-4 gece konaklamanın maliyetinden daha pahalıdır. Aynı şehirde birkaç farklı odada konaklamak yerine, aynı odada kalın. Konaklamak için cuma veya cumartesi gecelerini tercih etmek yerine hafta içini tercih edin. Özellikle popüler şehirlerde hafta sonu konaklamanın maliyeti epey yükselebiliyor. Örneğin bir gün otel bedeli 25 eur, ama aynı otelde üç günlük konaklama bedeli 45 eur olabiliyor. Zaman kısıtlamanız yoksa alın size para tasarrufu. 🙂

6. Birçok Alternatifi Kıyaslayın

Ben konaklama için farklı farklı sitelerden en uygun konaklama tercihlerini kıyaslıyorum. Birçok filtre mevcut bu sitelerde, konaklamak istediğiniz tarihi seçerek, kalmak istediğiniz bölge, şehir merkezine uzaklık, konaklama tipi, yıldız sayısı, bütçe aralığı, site puanı, odanın olanakları gibi onlarca filtreden faydalanabilirsiniz. Konaklamaya ayıracağınız bütçe belli ise, hiçbir filtreyi kullanmasanız bile bütçeniz aralığındaki tüm konaklama imkanını aynı anda görebilir, oda imkanlarını kıyaslayabilir, şehir merkezine uzaklıkları kıyaslayabilirsiniz. Otellerin aynı zamanda harita üzerinden lokasyonlarını da görebilirsiniz. Çok faydalandığım bir yöntem bu da. Bilginize. 🙂

7. Ücretsiz İptal Seçeneği Olan Odaları Tercih Edin

Seçtiğim odaların çoğunlukla gittiğimde ödemeli şeklinde olmasını tercih ediyorum ki herhangi bir iptal veya aksilik durumunda sıkıntı yaşamayayım. Bu siteler üzerinden bazı odalar için kredi kartınızdan hiçbir ödeme yapmadan, sadece rezervasyon yapıp, odada konakladıktan sonra da ödeme yapabilirsiniz. Tabi bu alternatif azıcık daha pahalı oluyor, gitmeden konaklama bedelini ödediğinizde biraz tasarruf etmeniz olası. Ama yaklaşık 5-10 eur civarında fark ediyor anca. Burada dikkat etmeniz gereken şey su, evet ücretsiz iptal imkanı olan bir odayı rezerve ettiniz ama vazgeçtiniz ve iptal etmek istiyorsunuz. Bu odalar genelde konaklama tarihinden önceki son 24-48 saat arasında ücretsiz iptal edilir. Daha yakın bir zaman diliminde iptal etmek isterseniz, otel sizden konaklama tutarının ya tamamını ya da %50’sini alır. Buna dikkat edin.

8. Ortak Banyolu Odalardan Çekinmeyin

Gezgin olarak seyahat etmeden önce, kendi özel odamda kendime özel bir banyomun olması benim en baş şartlarımdan biriydi, çoğu insan gibi. Son yıllarda tercih ettiğim odalar özellikle ortak banyolu olsun şeklinde bir tercihim yok ama fiyatları cazip ise hemen o odayı tutuyorum. Avrupa’da konaklama konusunda belli bir standart var. Avrupa’da konakladığım 2-3 yıldızlı bazı otellerin hizmet standartları çok yüksekti. Örneklerini çok gördüm yani. Dolayısı ile ortak kullanılan banyoların da size rahatsızlık vereceğini sanmıyorum. Her yarım saatte bir temizlikleri yapılıyor, kullananlar da çok enteresan şekilde bulmak isteyeceği gibi bırakıyor bu banyoları. Ben bugüne dek kullandığım ortak banyolardan hiç rahatsızlık duymadım. Deneyin derim.

9. Airbnb’de Konaklayın

Tek bir şehirde epey uzun bir zaman konaklayacaksanız en iyi seçeneklerden biri bu bence.  Airbnb insanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, mekan sahiplerinin evlerini ve dairelerini kiralamasını sağlayan web uygulaması. Ev sahipleri tüm evini veya dairelerinin boş bir odasını bu site üzerinden turistlere kiralıyorlar. Ben birkaç kez denedim ve çok memnun kaldım. Bu konaklamanın maliyeti otellere göre daha düşük oluyor. Ev konforunda bir konaklama seçeneği arıyor iseniz bence deneyin. Koca bir evi, küçük bir otel odasından çok daha ucuza kiraladığım da oldu. 🙂 Amsterdam’da konaklarken bu uygulama üzerinden çok fazla ev kiraladım, ev sahiplerinin hepsi ile iyi ahbap olduk, onlardan şehir ile ilgili birçok yerel ipucu aldım. Belki de şehri yerel gibi bu kadar özümsememin sebeplerinden biridir Airbnb 🙂

10. Tarayıcınızın Geçmişini Temizleyin ve Gizli Modda Kullanın

Diyelim ki aynı rezervasyon sitesine ikinci kez bakıyorsunuz, uçak bileti alırken verdiğim ipucu otel rezervasyonu yaparken de geçerli. Ucuz uçak bileti bulmanın ipuçları için tıklayın. Aynı siteye her girişinizde farklı bir tarayıcı kullanın veya tarayıcınıza gizli oturumdan giriş yapın. Web siteleri, arama verilerinizi depolar ve ikinci kez aynı tarayıcıdan giriş yaptığınızda sizi hatırlar. Ziyareti tekrarladığınız için rezervasyon yapma olasılığınızın daha yüksek olduğunu düşünür ve size ilk girişinizden daha yüksek fiyatlar çeker.

 11. Ucuz Sezonlarda Seyahat Edin

Oteller yılın her döneminde fiyatlarını farklılaştırırlar. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri bence iyi bir tercih. Eylül, kasım, şubat, mayıs aylarında seyahat ederseniz talebin en yoğun olduğu haziran, ağustos ve yılbaşına göre aynı otellerde çok daha uyguna konaklarsınız. Bu ayların birçoğunun avantajı hem ucuz olması hemde bu aylarda havanın hala seyahat etmeye müsait olması bence. Ben yılın her ayında seyahate bayılıyorum, yaz veya kış tatili kavramı kalmadı bende. Her an her yere gidebilirim. 🙂 Siz de benim gibi düşünüyorsanız dediğim tarihlere bir göz atın derim.

Yorum yapın