Brüksel Ulaşım Rehberi

Brüksel tamamını bir günde yürüyerek tamamlayabileceğiniz bir şehir değil. Şehir içinde metro, tramvay ve otobüs ile kolayca seyahat edebilirsiniz. 1 saatlik bilet tek yön kişi başı yaklaşık 2,5 eur. Ayrıca tek sefer değil de çok kez kullanabileceğiniz bilet seçenekleri de var. Brüksel ulaşım rehberi ile tüm seçenekleri görecek ve gideceğiniz yerlere nasıl ulaşabileceğiniz konusunda soru işaretlerinizi giderebileceksiniz. 🙂

brüksel ulaşım rehberi

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

Brüksel’e Türkiye’den direkt uçuş var. Aktarmasız yaklaşık 3 saatte Belçika’ya varabilirsiniz. Şehirde iki havaalanı var. Biri ana havaalanı olan Brüksel International, diğeri ise şehir merkezinin epey dışındaki Charleroi Havalimanı.

1. Brüksel International

Şehir merkezine yakın olan havaalanı. Yaklaşık 11 km uzaklıkta. Genelde düşük bütçeli havayolları buraya uçmuyor. Eğer bu havaalanını tercih ederseniz tren ile şehre kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Trene ulaşmak için havaalanının içinden -1. kata inmeniz gerekiyor.

Tren levhalarını takip ederseniz peronlara kolayca ulaşabilirsiniz. Otomatlardan kredi kartınız ile bilet alabilirsiniz. Tek yön gidiş kişi başı 9 eur. Fiyat ve sefer tarifelerini Brüksel’in resmi tren işletmesi Belgian Train’in internet sitesinden inceleyebilirsiniz.

Tren ile merkeze ulaşım yaklaşık 20 dakika sürüyor. 1, 2 veya 3 numaralı peronlardan bineceksiniz trene. Monitörleri takip etmeyi ihmal etmeyin. Treni kaçırısanız üzülmeyin, elinizdeki açık bilet. Bir sonraki tren seferini yakalayabilirsiniz. 🙂 Ayy tam benlik işler, illa ilk sefere binebilme adrenalinini yaşamaya bayılıyorum. 🙂 Hahahahaha!

2. Charleroi Havalimanı

Buraya daha çok düşük bütçeli havayolları uçuyor. Belki size fiyat açısından buraya uçmak cazip gelebilir ama Charleroi’den Brüksel’e gitmek biraz daha zahmetli bunu unutmayın! Çünkü bu havaalanı merkezi yaklaşık 42 km uzaklıkta. Havaalanından çıkınca hemen karşınıza Charleroi ile Belçika şehirleri arasındaki ulaşımı sağlayan Flibco otobüs durakları çıkıyor. Tek yön kişi başı yaklaşık 15 eur. Bileti online ya da havaalanı içindeki Flibco bilet ofisinden alabiliyorsunuz. Sefer tarifelerini flibco internet sitesinden inceleyin bence.

Bu havaalanına uçuş daha ucuz olduğu için bazen otobüs sırası çok kalabalık olabiliyor. Bir iki kere bu havaalanını kullandım. Brüksel merkeze gitmek için bile epey sıra beklediğimi hatırlıyorum. Artık asla tercih etmiyorum. Tabi uçak bileti fiyatı çok cazip değil ise! 🙂 Tercih edersem de otobüs biletimi muhakkak online alıyorum. Flibco otobüsü sizi Midi istasyonunda bırakacak. Buradan yeniden trene binip 7-8 dakikada merkeze gidebilir veya 20 dakikalık bir yürüyüş ile de merkeze ulaşabilirsiniz. Yürümenizi tavsiye ederim. Yürüyeceğiniz güzergah daha çok göçmenlerin yaşadığı bölgeler üzerinden olacak. Arap ve Türk marketleri falan var bu güzergah üzerinde. İlginç bir bölge. Deneyim etmenizi tavsiye ederim. 🙂

Brüksel Şehir İçi Ulaşım

Brüksel tamamını bir günde yürüyerek tamamlayabileceğiniz bir şehir değil. Tabi bir Çiğdem Ceylan gücünde değilseniz. 🙂 Sabah Sporu programını sunduğumdan dolayı 04.00’de uyanmaya alışmış bir bünyeye sahip biri olarak, 05.00’de yollara düşüp şehri dolaşmaya koyulmak işi bende. 🙂 Neyse, ben kendimi o kadar yoramam Çiğdem derseniz de şehir içinde ulaşım konusunda birkaç tavsiyem olacak size.

1. Metro

Şehir merkezine giden birkaç metro hattı var. 1A, 1B ve 2 numaralı metro hattını kullanacaksınız muhtemelen çünkü bu hatlar genelde turistlerin görmek istediği birçok noktadan geçiyor. Biletlerinizi tren istasyonlarındaki otomatlardan veya Kiosk adı verilen bilet ofislerinden satın alabilirsiniz. 1 saatlik bilet tek yön kişi başı yaklaşık 2,5 eur. Bu arada bilet ofisi her istasyonda yok, sadece büyük olanlarda var. Biletleri bazı gazete büfelerinden veya bazı süpermarketlerden de satın alabilirsiniz. 24 saat geçerli biletlerin fiyatı yaklaşık 7,5 eur. Satın aldığınız biletleri atmayın, çıkışta okutarak istasyonu terk edebiliyorsunuz. Biletsiz metroya binmeyin. Yakalanma ihtimaliniz yüksek. 🙂 Her 3-5 dakikada bir metro seferi düzenleniyor bu arada.

bruksel ulasim rehberi cigdem ceylan 07

2. Otobüs

Kalkış noktanız ya da varış noktanız metro istasyonuna yakın değilse, otobüs size uygun tercih. Zaman çizelgeleri her otobüs durağında yazıyor. Bunu neden belirttim çünkü otobüsler metro kadar sık sefer yapmıyor. Otobüs durağında ağaç olup beklemek istemiyorsanız zaman çizelgesini kontrol edin. 🙂 Ağaç dediysem de abarttım, bekleyeceğiniz zaman maksimum 10 dakika falan. Ama bana o bile fazla. Daralırım. 🙂 Her an hareket halinde olmalıyım. 🙂 Bu arada biletler, metro ve tramvaylarda da kullanılabilir. 1 saatlik bir bilet kişi başı tek yön 2,5 eur.

bruksel ulasim rehberi cigdem ceylan 08

3. Tramvay

Tramvaylar, metrodan biraz daha yavaş ilerler ama otobüsten biraz daha sık kalkar. 🙂 Buyrun size tanım. 🙂 Tercih sizin. Varış saatleri, kalkış saatleri ve duraklar her tramvay durağında yazıyor. Her durakta sokak haritaları da var. Gideceğiniz noktayı bu haritalardan kontrol edebilirsiniz. Şehre turist olarak gittiyseniz 32, 33, 51, 92 ve 94 hatlar muhtemelen sizin için önemli. Çünkü çoğu turistik noktalardan bu hatlar geçiyor. 1 saatlik bir bilet kişi başı tek yön 2,5 eur.

bruksel ulasim rehberi cigdem ceylan 09

Brüksel resmi ulaşım işletmesinin internet sitesinden metro, otobüs ve tramvay seferlerini detayları ile inceleyebilirsiniz.

Ayrıca tek sefer değil de çok kez kullanabileceğiniz bilet seçenekleri de var.

5 seferlik bilet: 8 eur

10 seferlik bilet: 14 eur

24 saatlik bilet: 7,5 eur (sınırsız kullanım)

Brüksel gezilecek yeler için tıkla!

Yorum yapın