Amsterdam’dan diğer ülkelere trenle seyahat

Tren tarifelerinde yazan isimler çok da önemli değil aslında. Nereye gittiğine bakmaksızın yaptığım tren yolculuklarını seviyorum, yaşattığı huzur ve sakinlik hissi tarifsiz. Hele ki sevdiğiniz bir rota ise gittiğim, bu yolculuğa bayılıyorum🙂 Amsterdam’ı ziyaretimde Almanya ve Belçika’ya geçmek, ya da tam tersi rotayı çizmek bana büyük keyif veriyor.

amsterdamdan-diger-ulkelere-trenle-seyahat

Doğduğumuz andan ölene kadar hayatımız sürekli bir yolculuktur. Manzara değişir, insanlar değişir, ihtiyaçlar değişir; ama tren hep ileri gider. Hayat bir trendir, tren istasyonu değil… Paulo Coelho

Tarifede yazan yer isimleri çok da önemli değil…Nereye gittiğine bakmaksızın yaptığım tren yolculuklarını seviyorum, yaşattığı huzur ve verdiği sakinlik hissi tarifsiz.. Nasıl bir yer ile karşılaşacağımı bilmemek beni heyecanlandırıyor. Tüm yaşantımı bir kenara bırakıp kendimi olduğum yerin etkisine bırakıyorum. Sürekli hareket halinde olmam ve az eşya ile kısa süreli seyahatlerim bu yüzden.. Hayatımda ilk kez gördüğüm insanlarla sohbet, yaptığım kültür alışverişi, edindiğim arkadaşlıklar ruhumu besliyor. Her yörenin kendine özgü yapılarını, yemeklerini, insanlarını, tarihini anlayıp deneyimlemek beni dinginleştiriyor. Evime ve işime döndüğümde daha üretken daha enerjik bir Çiğdem görüyorum aynada…

Uçak yolculuğunun o snob “Kemerleri bağladık oley tatil başlıyor” hissi müthiş tabi, ama tren yolculukları benim için daha organik ve samimi.

Trenle seyahat ederken geçtiğiniz her yeri, bölgeyi görme şansınız var. Nasıl manzaralarla karşılaşacağımı bilmeme hissi bana büyük keyif veriyor. Genelde tren rayları, şehir veya kasabaların dışından yani banliyölerden geçer. Bu küçük ve daha az karmaşık bölgelerden tren ile ilerlemek mutluluk veriyor bana. Trenin içinden duyulan ses sadece ray sesi ve ara sıra kendi dilinde anons yapan makinist. Aman Allahım, ne kadar yerel bir his. 🙂 Trenlerde herkes birbirine saygılı, kimi gazetesine veya kitabına gömülmüş, kimi uykuya dalmış, kimi ise laptop’unda e-mailleri ile haşır neşir vaziyettedir. Bana ise bu sükunette penceremden manzaraları gözlemlemek ve notlar almak kalıyor. 🙂 Tren yolculuğu kesinlikle uçağa göre çok daha fazla akılda kalıcı bir seyahat şekli.

Amsterdam’dan Gidebileceğiniz Yakın Ülkeler

Sevdiğiniz rotalarda trenle yolculuk yapıyorsanız hele, tadından yenmez. Ben Amsterdam’da iken muhakkak bir günümü diğer ülkelere yolculuğa ayırırım. Amsterdam-Almanya, Amsterdam-Belçika en sevdiğim rotalar.

Amsterdam-Almanya

İki ülkenin de çok gelişmiş ve tıkır tıkır işleyen bir tren ağı var. Avrupa trenlerinin zaten ortak özelliği bu. Biletinizde hangi saat yazıyorsa, saniyesi saniyesine o vakitte kalkıyor tren. Aktarmalara da dikkat o yüzden. Kağıtta ne yazıyorsa o çünkü. Peron ve tren numaraları çok önemli. 1 dakikalık gecikme dahi olsa, monitörlere hemen yansıyor. Monitörleri de iyi takip edin.

Ben daha önce Frankfurt-Bonn-Köln-Düsseldorf-Amsterdam ve Amsterdam-Münster-Dortmund-Duisburg-Amsterdam rotasını izlemiştim. Trenler arası aktarmalar ve koşturmacalı anılarım bugün düşündüğümde hala bana mutluluk veriyor.

Amsterdam’da bir günümü Münster-Dortmund rotasına ayırmıştım. Biletlerimi çok önceden satın aldım. Bu rotanın çok uzun süreceğini düşündüğüm için, telaş olmamak adına Dortmund’dan tekrar Amsterdam’a dönüş biletimi çok geç saate almıştım. Saat 21.30’a falandı sanırım. Rotayı tahminimden daha kısa sürede tamamladım ve saat 17.00 civarında Dortmund tren istasyonundaydım. 🙂 Kendi kendime “Offf, dönüş saatim için daha 4,5 saat beklemem gerekiyor!” diye düşünürken, şansımı bir deneyeyim diyerek bilet istasyondaki Info Desk’e gittim. Görevli kadına daha erken bir saate alınıp alınamayacağını sordum, kadın sisteminden tren saatlerine baktı ve 21.30 tren seferimde 20 dakikalık bir gecikme gözüktüğünü ve Amsterdam’a en erken kalkan trene binebileceğimi söyleyerek biletime kaşesini bastı. Hemen monitörlere baktım ve ne göreyim, 5 dakika sonra Amsterdam’a kalkan bir tren var! 🙂 Hemen koşa koşa o platforma giderek trenime atladım. Seyahatlerde fazladan kazanılan 4,5 saat! O kadar önemli ve tatlı ki. 🙂

İpucu: Almanya’da tren seferlerinde 20 dakikadan fazla bir gecikme var ise, sefer saatlerinde değişiklik yapabilme hakkına sahipsiniz.

Komik bir anımı paylaşayım. 🙂 Köln-Düsseldorf rotamı izlerken bir anda trenden inerek iki şehrin arasında olan Mönchengladbach’ı da gezmeye karar verdim. Şehri gezdim ve Mönchengladbach istasyonundan Düsseldorf’a gitmek üzere tekrar trene bindim.  Hem de sırtımdaki koca çanta ile trene yetişme telaşımdan dolayı bilet almayı unutarak. 🙂 Aksilik bu ya, ana hatlarda bilet kontrolü olmaz olmaz, burada olacağı tuttu. Bir baktım vagonun başında şişman ve tatlı bir kondüktör teyze beliriverdi:) Beni büyük telaş aldı çünkü bu trenlerde biletsiz yakalananların, en uzak mesafenin bir kaç katı ücret cezasına çarptırıldığını duymuştum. Teyze benim başımda durarak nazik bir şekilde biletimi istedi. Çantamdaki eski yeni onlarca bileti bir anda kucağıma çıkarıverdim. 🙂 Biletim yok ya, maksat trenlere hep biletli binen biri olduğumu sergilemek hahahahah:) Para cezasını haydi geçtim, kurallara uymayan biri gibi görünecek olmam beni bayağı germişti o anda.:)  Neyse ki teyze onca biletin arasından kucağımdaki, Köln-Düsseldorf biletimi görüp çekip aldı ve gülümseyerek yanımdan uzaklaştı. Mönchengladbach iki şehrin arasındaki bir nokta olduğu için zaten en başta satın aldığım bilet geçerliymiş bu trende de. 🙂

İpucu: Almanya ve bir çok Avrupa treninde bilet kontrolü her zaman olmuyor. Buna güvenerek sakın bilet almamazlık yapmayın zira kondüktörün nerede karşınıza çıkacağı hiç belli olmuyor. 🙂

Hollanda firması ile yolculuk edecekseniz NC International,  yok ben Almanya’ya ait bir tren ağı işletmesini tercih ederim diyorsanız DB ile seyahat edeceksiniz. İkisinin de linklerini aşağıya bırakıyorum.

NC International

DB

Amsterdam-Belçika

Belçika, Hollanda’dan sonra en keyif aldığım ülkelerden biri. Senede en az iki, üç defa ziyaret ederim. Küçük ama çok düzenli bir ülke. Özellikle Brüksel’i ve Grand Place’de takılmayı çok severim. Bu sebeple sık sık Amsterdam-Brüksel-Gent-Brugge arası tren yolculuğu yapıyorum.

Yine bir anımı paylaşacağım sizinle.:)

Bir Brüksel-Amsterdam tren yolculuğum arasında 6 tane aktarma vardı! Yanlış duymadınız evet 6! 🙂 Yaklaşık 3,5 saat süren bir mesafe için yüksek bir rakam! Bunun nedeni ise benim yolculuk tarihimde Amsterdam-Brüksel arası bazı raylarda bakım olması idi. Biletimi önceden internet üzerinden satın alırken aslında aktarmaların sebebi ve bu aktarmaların nereden ve nasıl yapılacağına dair direktiflerin hepsi yazıyordu, ama maceraya bu ya, atılmak istedim. 🙂 Bazı trenlerin arasında aktarma süresi sadece 3 dakika, ve trenlerin bulunduğu peronlar ise farklı katlarda idi! 🙂 Ne koşturmacaydı ama, işte benim en sevdiğim heyecanlar hahahahahah. Fakat sadece bununla bitmedi, bazı istasyonlar arası aktarmalar ray bakımı sebebiyle otobüslerle sağlanıyordu, ve ben bu sayede Belçika-Hollanda arası sınırı otobüs ile de geçme fırsatı yakaladım, ne şans. 🙂 Güzel bir anı oldu bana.

Biletlerinizi online olarak satın alırken aktarma detaylarınızı iyi inceleyin. Hollanda firması ile yolculuk edecekseniz NC International,  yok ben Belçika’yı tercih ederim diyorsanız SNCB International ile seyahat edeceksiniz.

“Amsterdam’dan diğer ülkelere trenle seyahat” üzerine 10 yorum

  1. Merhabalar, ben de ilk defa bu bölgede seyahat etmeyi planladığım için bir soru sormak istiyorum:) Frankfurt-Bonn-Köln-Düsseldorf-Amsterdam rotasını izledim diye bahsetmişsiniz. Tren biletinizi sadece AmsterdamFrankfurt şeklinde alarak aradaki noktalarda aynı bileti mi kullandınız acaba yoksa durup gezmek istediğiniz her bir mekan için ayrıca bilet mi alarak trene tekrar bindiniz?

    Yanıtla
  2. merhaba,
    amsterdam için seyahan bileti alsam vizem olması halinde belçika gibi yakın ülkelere aynı şekilde trenle gitme imkanımız olabilir mu ?
    Pegasus kampanyasından bilet yakaladım iptal etmek istemiyoruz .Teşekkürler,

    Yanıtla
    • Merhaba, schengen vizeniz varsa Avrupa’da istediğiniz şehire istediğiniz araçla gidebilirsiniz.
      Mutlu gezmeler 🙂

      Yanıtla
  3. Merhaba, online aldığımız biletler herhangi bir gişeye uğramadan geçerli sayılıyor mu?

    Yoksa online bileti bir gişeden çıktı olarak almamıza lüzum var mı?

    Bilgilendirmeniz için de genel olarak tşk.

    Yanıtla
    • Merhaba, genelde online alınan biletlerde email olarak bilet sana gelir ve mutlaka bir QR kodu olur ve bileti o QR kodundan kontrol ederler. Fakat yine de satın almadan önce kontrol etmekte fayda var. Biletin genel şart ve koşulları sayfasında gişeden fiziki bileti alman gerekiyor mu gerekmiyor mu, print etmen gerekli mi değil mi, tüm bu bilgiler yazar.

      Yanıtla
  4. merhaba,
    nsinternational üzerinden online olarak brüksel-amsterdam biletlerini incelediğim zaman almış olduğumuz biletlerin o gün içinde açık bilet olduğunu ve istenilen saatteki trende kullanılabilir şeklinde anladım. eğer öyleyse tren yoğunluğu nasıl olur, yer bulamama gibi bir durum olur mu?
    çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba, ben yer bulamama gibi bir durumla hiç karşılaşmadım. Boş bir yer mutlaka olur. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam trene bindiğinizde uygulama üzerinden oturduğunuz koltuğu başkası rezerve etmemişse siz kendinize rezerve edebiliyorsunuz. Böylece yolculuğunuz boyunca koltuğunuzu garanti etmiş olursunuz. Ama çok mühim değil, trenler çok ve yer sıkıntısı hiç yaşamadım

      Yanıtla

Yorum yapın